Alkohol má vliv na vznik rakoviny

23. 8. 2006 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní tým vědců oznámil, že 3,6 procent všech rakovinných onemocnění na světě souvisí s konzumací alkoholu. "Mezi alkoholem a rakovinou ústní dutiny, hltanu, jícnu, tlustého střeva, konečníku, jater, hrtanu a prsu existuje přímá souvislost," uvádí doktor Paolo Boffetta z International Agency for Research on Cancer...


z francouzského Lyonu v časopisu International Journal of Cancer.

„U jiných druhů rakoviny zatím souvislost nebyla potvrzena.“

Za použití různých zdrojů informací se vědci pokusili odhadnout počet případů rakoviny a úmrtí na rakovinu související s alkoholem v roce 2002.

V tom roce bylo potvrzeno přibližně 389 100 případů rakoviny přičítaných konzumaci alkoholu, které činily 3,6 procent všech případů rakoviny.

Ve střední a východní Evropě je to horší

Počet úmrtí na rakovinu spojených s alkoholem činil 232 900 případů, což představuje necelá čtyři procenta všech úmrtí na rakovinu.

V případě mužů činila více než 60 procent případů rakoviny související s alkoholem rakovina horního trávicího traktu. U žen má 60 procent případů na svědomí rakovinu prsu.

Výskyt rakoviny související s konzumací alkoholu byl výrazně vyšší ve střední a ve východní Evropě.

„Existují sice důkazy, že přiměřená konzumace alkoholu snižuje riziko srdečních chorob, infarktu a žlučových kamenů, avšak tato skutečnost by rozhodně neměla zlehčovat závažnost výskytu rakoviny spojené s konzumací alkoholu,“ poznamenává Paolo Boffetta.

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?