Alzheimerovu chorobu půjde rozpoznat z testu oční čočky

12. 9. 2006 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Výzkumný tým z Brigham and Woman´s Hospital v Bostonu pracuje na vývoji testů, které by umožnily rozpoznat rané stádium Alzheimerovy choroby prostřednictvím jednoduchého vyšetření oční čočky...


Vyšetření je založené na použití neinvazivní laserové metody. Pomocí pulzů infračerveného světla je zjišťováno ložisko beta-amyloidu v mozku – proteinu, který se objevuje v mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Díky tomuto testu mohou lékaři nejen rozpoznat rané stádium demence, ale také zjistit rozsah či progresi onemocnění nebo sledovat odezvu pacientů na danou léčbu.

Zatím není k dispozici žádný jednoduchý test, který by Alzheimerovu chorobu pomohl diagnostikovat. Určit diagnózu s jistotou lze v současnosti pouze pomocí pitvy mozku po smrti pacienta. Detekce ložiska beta-amyloidu prostřednictvím laserového vyšetření oční čočky jako neinvazivní a nenákladné vyšetření by bylo v tomto ohledu velkým přínosem.

Bostonští výzkumníci na nedávno konané mezinárodní konferenci o Alzheimerově chorobě v Madridu uvedli, že zatím vyzkoušeli účinnost metody pouze na myších. Upozorňují na to, že je ještě třeba řady dalších výzkumů, než bude test moci být používán pro rutinní zjišťování demence u lidí.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?