Antikoncepce může zvýšit riziko rakoviny děložního čípku

4. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce může vést ke zvýšenému riziku rakoviny děložního čípku. Vyplývá to z rozsáhlé mezinárodní studie na vzorku 12 500 žen publikované v časopisu Lancet...


Dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce může vést ke zvýšenému riziku rakoviny děložního čípku. Vyplývá to z rozsáhlé mezinárodní studie, která proběhla na vzorku 12 500 žen z Británie, USA, Dánska, Mexika a Kostariky.

Výsledky výzkumu otiskl časopis The Lancet.

Vědci z britského Institutu pro onkologický výzkum v Oxfordu společně s mezinárodním úřadem pro výzkum rakoviny analyzovali data získaná z celkem 28 studií.

Výzkumníci zjistili, že čím déle žena užívá hormonální antikoncepci, tím více je vystavena riziku rakoviny děložního čípku.

Zároveň upozorňují, že bude potřeba v dalších studích zjistit, zda nebezpečí onkologického onemocnění trvá i poté, co žena přestane pilulky užívat.

Výsledky výzkumu

Studie sledovala tyto faktory: infekci virem HPV (human papillomavirus), kuřáctví, počet sexuálních partnerů a užívání hormonální antikoncepce.

Pacientky, které se chránily antikoncepčními tabletkami méně než pět let, měly o 10% vyšší riziko rakoviny děložního čípku než ženy, které hormonální antikoncepci nebraly vůbec.

U žen, které pilulky užívaly pět až devět let, se nebezbečí onemocnění zvýšilo až na 60%. Při užívání nad deset let bylo riziko dvojnásobně vyšší.


SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
The Lancet

Zastánci antikoncepce: výhody převažují nad riziky

Zástánci ochrany proti neplánovanému otěhotnění však výsledkům studie velký význam nepřikládají. „Užitek hormonální antikoncepce zdaleka převažuje nad jejími možnými riziky,“ říká Anne Weymanové, ředitelka britské Asociace pro plánované rodičovství.

„Hormonální tabletky jsou velmi efektivním prostředkem proti nežádoucímu otěhotnění a zároveň snižují riziko rakoviny dělohy a vaječníků.

Výsledky poslední studie sice naznačují, že hormonální antikoncepce může zvyšovat nebezpečí vzniku rakoviny děložního čípku. Z celonárodního hlediska však absolutní riziko vzniku tohoto onkologického onemocnění je velmi malé,“ dodává Weymanová.


RAKOVINA DĚLOŽNÍHO ČÍPKU
- patří mezi nádory infekčního původu
- ve světě je to druhé nejčastější zhoubné bujení u žen, ročně jich onemocní půl milionu a tři sta tisíc jich na nemoc umírá
- v České republice postihuje ročně dvacet dva žen ze sta tisíc, výskyt u nás je třikrát vyšší než například ve Skandinávii.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz., 4.4. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?