Benešovská nemocnice chce získat nové sestry na Ukrajině

25. 7. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Benešovská nemocnice chce získat chybějící zdravotní sestry na Ukrajině. V rámci náborové akce, jejímž garantem je Středočeský kraj, byly vytištěny informační letáky v ukrajinštině i ruštině a uskutečnila se první jednání ve dvou zdravotnických školách nedaleko Mukačeva.


Nyní se čeká na reakci, řekl ČTK mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Díky pilotnímu projektu ministerstva zdravotnictví by se uchazečky o práci mohly snáze dostat do České republiky. „Funguje to tak, že přes Středočeský kraj dostanou pozvání a dostanou se do trošku jiného, lepšího modelu, kdy mohou získat pracovní povolení dříve,“ uvedl Ballek.

Nemocnice podle něj už pro první pracovnice z Ukrajiny hledá ubytování. Předpokládá, že v prvním kole by mohla přijmout deset sester, které letos ukončily studium.

Zájemkyně musí nejdříve složit zkoušky a absolvovat praxi. Podmínkou je i úspěšné složení jazykové zkoušky. Zhruba po roce až dvou se může stát plnohodnotnou pracovnicí na pozici středního zdravotnického personálu.

Nedostatek zdravotnického personálu je celostátní problém. Sester ubývá nejvíc v akutní nemocniční péči. Ústav zdravotnických informací a statistiky evidoval loni 47.495 úvazků sester v akutní péči, což bylo o 1530 méně než v roce 2010. V benešovské nemocnici podle Ballka průběžně chybí deset až dvacet sester. Často se podle něj stává, že odcházejí ve zkušební době, protože zjistí, že je tato práce pro ně příliš náročná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?