Bezpečí pacienta na operačním sále

13. 1. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientovi na sále může hrozit nebezpečí záměny operované končetiny, popálení, nozokomiální nákaza a může také dojít k perioperačním komplikacím. Bezpečnost je ohrožena i na samotném operačním stole a po operačním výkonu, pacient musí být správně uložen. A nezapomínejme také na komunikaci personálu s pacientem.


SUMMARY

There are many risks associated with the operation room: operation on a wrong limb, burn injury, nosocomial infection, perioperative as well as postoperative complications. The patient has to be safely positioned during and after the surgery. Also the communication is very important.

První, s kým je nemocný na sále v kontaktu, je anesteziologická sestra. Její povinností je převzetí nemocného s veškerou dokumentací od pracovníků oddělení.Očekávaný operační výkon je u většiny pacientů spojen s pocity úzkosti a strachu. Nemocný se dostává do neznámého prostředí a situace. Zdravotníci mohou svým přístupem a jednáním tuto pro pacienta nepříjemnou situaci ovlivnit. Základem rozhovoru s pacientem je empatie a úcta k němu.

Zahraniční studie, které probíhají od konce osmdesátých let minulého století, ukazují, že přibližně u 10 % hospitalizovaných nemocných dochází k jejich poškození. Předpokládá se, že většině těchto mimořádných událostí lze předejít, nebo alespoň snížit závažnost dopadu na pacienta. V České republice je uváděn nulový výskyt níže uvedených událostí, což svědčí o popírání reality a neochotě zjednat nápravu. Avšak v současné době je oblast zajištění bezpečnosti pacienta jednou z priorit Ministerstva zdravotnictví ČR, přestože byla v minulosti opomíjena. Vyžaduje aktivní zapojení odborné i laické veřejnosti.

Záměna operované strany

Mezi nežádoucí události patří i záměna operované strany nebo končetiny. Prevence této komplikace je kontrola operačního programu, slovní dotazy na pacienta, kontrola dokumentace a rtg snímků a označení operované strany či končetiny.

Nozokomiální nákazy

Vztah mezi zdravotnickým personálem a pacientem je velmi těsný a oboustranný. Ruce zdravotníka kontaminované nemocniční flórou patří k nejrozšířenějšímu a nejrizikovějšímu přenosu nozokomiálních nákaz. Konkrétním řešením tohoto problému je antisepse rukou, což je nejzákladnější a nejúčinnější opatření pro přerušení cesty přenosu. K významným ochranným prostředkům zdravotnického personálu patří rukavice. Zabraňují přenosu mikrobů z rukou personálu na pacienta.

Pády z operačního stolu

Pádu z operačního stolu lze předejít. Po správném uložení pacienta na operační stůl je nemocný zajištěn proti pádu popruhy a všechna místa, kde by u operovaného mohly vzniknout dekubity nebo útlak nervů s následnou parézou, musí být podložena polohovacími pomůckami. Pokud je třeba nemocného uložit do zvláštní polohy, provádíme úpravu, až když je nemocný uveden do celkové anestezie.

Popálení pacienta

Příčinou popálení během operace bývá bodový kontakt neutrální elektrody s kůží pacienta, používání hořlavých antiseptik, ale také špatné uzemnění. Prevencí je správné přiložení neutrální elektrody, dobré uzemnění a dodržení doby nutné k zaschnutí antiseptika.

Infekce na operačním sále

Hlavním zdrojem infekce na operačním sále je personál a pacient. Operační oblečení a rouškovací systémy mají zabránit přístupu infekce z pokožky do operační rány. Používání jednorázových sterilních materiálů je dalším preventivním opatřením vzniku infekce. Tyto systémy jsou odolné proti průniku tekutin i bakterií. Mají adhezivní okraje, které dokonale izolují operační pole. Z hlediska manipulace jsou jednoduché a pevné. Pro kůži pacienta příjemné. Zajišťují bezpečnost pacienta, uživatele a výrobce.

Perioperační komplikace

Řadíme sem nadměrné krvácení, sklouznutí ligatury, poranění tepen, žil a parenchymatózních orgánů. Předcházení těchto komplikací spatřujeme v pečlivé hemostáze, šetrném operování, kvalitní přípravě všech přístrojů, kontroly nástrojů před operací, sterilitě a komunikaci. Jednou z nejzávažnějších povinností instrumentářky je počítání roušek, tamponů, longet atp. Pátrání po roušce, jiné použité pomůcce nebo nástroji zdržuje a přináší napětí. Roušky odhazujeme na předem určené místo. Personál nesmí ze sálu v průběhu operace nic odnášet.

Ohrožení bezpečnosti pacienta po operačním výkonu

Bezpečnost pacienta může být ohrožena i po skončení výkonu na operačním sále, a to špatnou péči o drény (nesprávné napojení, nepodložení drénu, slabá fixace), špatným ošetřením operační rány, prochlazením, pádem pacienta apod.


Šárka Suchá, Kateřina Chrudimská, Bc. Ivana Štefková, Martina Uhlířová, Úrazová nemocnice Brno (katerinachrudimska@centrum.cz, reditelstvi@unbr.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?