Bioptronová lampa v resuscitační péči

2. 1. 2006 12:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Klinice dětského a dorostového lékařství, na jednotce intenzivní a resuscitační péče, používáme bioptronovou lampu (Bioptron PRO) již druhým rokem.


PUBLIC RELATIONS

Bioptronem léčíme děti mnoha věkových kategorií - od novorozenců s nízkou porodní hmotností až po dospívající děti . Máme zkušenosti s účinkem lampy na nejrůznější kožní afekce - flebitidy po kanylacích periferních žil, plísňové afekce, dekubity, různé typy ekzémů. Nejlepší zkušenost máme na JIRP s léčbou zánětů žil. Bioptronovou lampu používáme standardně 3-4krát denně (10 minut na postižené místo). Bolest v místě zánětu ustupuje během 24 hodin, v průběhu dalších 24-48 hodin se normalizuje i nález na kůži, ustupuje zarudnutí.

Tato léčba je možná i u novorozenců s velmi nízkou porodní hmotností. Nepozorovali jsme žádné vedlejší účinky léčby. Bioptronovou lampu používáme jako jedinou terapii, lokálně fl ebitidu neošetřujeme žádným přípravkem. U dekubitů, které postihují pouze povrchové části kůže, je efekt velmi dobrý, afekce vymizí většinou do 24 hodin. Bioptronovou lampu používáme v kombinaci s doporučovanými lokálními prostředky. Její použití dobu hojení podle naší zkušenosti výrazně zkrátilo. Plísňové afekce (zpravidla mykotická intertriga) vždy léčíme lokálními antimykotickými prostředky a léčbu kombinujeme s bioptronovou lampou.

I zde byl pozorován efekt světelné terapie. Ani v těchto případech jsme nezaznamenali žádné vedlejší účinky. Dobrých výsledků dosahujeme při léčbě akné či atopických ekzémů. V těchto případech používáme léčbu světlem jako doplňkovou k celkové terapii a ve většině případů je efekt velmi příznivý. Opět jsme nezaznamenali žádný nežádoucí účinek. Pro dětské pacienty hospitalizované na JIRP představuje léčba světlem pomocí bioptronové lampy určitě přínos. Urychluje léčbu a hojení nejrůznějších kožních afekcí, které s sebou přináší resuscitační péče.

BIOPTRON - SVĚTLO, KTERÉ LÉČÍ

Fototerapie je moderní léčebná metoda, která využívá nejpřirozenější zdroj energie - světlo. Polarizované a nekoherentní světlo s vlnovými délkami v oblasti viditelného a infračerveného světla (480-3400 nm) využívá lampa BIOPTRON, kterou celosvětově patentovala švýcarská firma Bioptron AG patřící do skupiny Zepter International.

Základní účinky polarizovaného světla:

- analgetický - protibolestivý - snížení vzrušivosti nervové tkáně a větší úleva pro svaly - zlepšení mikrocirkulace (prokrvení) v tkáních - protizánětlivý účinek - větší produkcí enzymů, které jsou nezbytné pro buněčnou regeneraci, a posílením lymfatického systému - biostimulační - zvýšením produkce DNA a RNA, stimulací a aktivací produkce ATP.

Polarizované světlo nachází uplatnění v řadě medicínských oborů. Mezi nejdůležitější indikace patří:

1. kožní afekce (bércové vředy, dekubity, pooperační jizvy, akné, herpes) 2. onemocnění pohybového aparátu (bolesti páteře, artrotická postižení nosných kloubů, artritidy, epikondylitidy) 3. gynekologie a porodnictví (strie v období těhotenství, jizvy po epiziotomii, prasklinky prsních bradavek, mastitidy).

Používání lampy Bioptron je velmi bezpečné a není vázáno pouze na zdravotnická zařízení. Je velmi vhodné i v domácím prostředí. Mezi další velké výhody Bioptronu patří velká šíře indikací, cenová nenáročnost a možnost léčení i v období těhotenství.


O autorovi: MUDr. Olga Černá, Bc. Martina Bašková Klinika dětského a dorostového lékařství, VFN a 1. LF K Praha

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?