České záchranky zase o krok napřed

24. 3. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR administrativně ukončila další rok a přiblížila činnost zdravotnických záchranných služeb v roce 2013. Trendem je narůstající počet výjezdů, zvyšování počtu výjezdových základen i posádek, suplování nefungujících pohotovostí i lepší vybavenost.


Z dat asociace vyplývá, že české zdravotnické záchranné týmy mají za loňský rok na svém kontě celkem 950 tisíc výjezdů.

„Výjezdové posádky zdravotnické záchranné služby (ZZS) jsou v běžném provozu nejvytíženější složkou integrovaného záchranného systému (IZS), a podívámeli se do grafů a tabulek z minulých let, počty výjezdů trvale stoupají. Příčinou je samozřejmě stárnutí populace, ale i postupné ubývání praktických lékařů, jejich nedostupnost v odpoledních a večerních hodinách, centralizace specializované péče, nefunkční systém lékařských pohotovostí, bohužel také pohodlnost a neochota řady občanů jakkoli aktivně se podílet na péči o svoje zdraví. Jednoduchým výpočtem dojdeme k tomu, že záchranné služby provedou v průměru každý den 2590 výjezdů, což je 108 každou hodinu a 1,8 každou minutu,“ okomentoval aktivitu záchranek za loňský rok předseda asociace MUDr. Marek Slabý, který je zároveň ředitelem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

V minulých letech byla též opakovaně diskutována dostupnost ZZS. Z čísel asociace vyplývá, že za posledních 5 let počet výjezdových základen na území ČR vzrostl o 20 (na 293), a počet posádek dokonce o 70 (na 546). „Jsem si jist, že tento proces ještě není ukončen, a na základě jednoduché úvahy lze jistě tvrdit, že se v posledních letech se v souladu se zákonem a našimi snahami být u pacienta co nejdříve výrazně zlepšila dostupnost posádek ZZS. Tím samozřejmě došlo ke zkrácení dojezdových časů a nikoli jejich prodlužování, jak nám bylo v souvislosti se vznikem zákona o ZZS podsouváno,“ uvedl předseda Slabý.

Záchranáři suplují praktiky

Například Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje v roce 2013 zasahovala u 101 626 událostí, což je o 4104 více než v předchozím roce. Počet ošetřených pacientů poprvé překonal hranici 100 tisíc. Za jeden den středočeští záchranáři ošetřili průměrně 274 pacientů. Průměrný dojezdový čas byl 9 minut. Jak uvedla mluvčí ZZS Středočeského kraje Tereza Vojtová, za posledních 5 let zde narostl počet ošetřených pacientů o více než 25 %. „I přesto, že jsme během těchto let otevřeli čtyři nová výjezdová stanoviště, jsou naše posádky stále vytíženější. Nedošlo však jen k nárůstu vážných stavů. Důvodem navýšení výjezdů záchranné služby je rostoucí počet obyvatel Středočeského kraje a další zvýšení počtu osob během letní sezóny, do jisté míry hraje roli stárnutí populace,“ dodala mluvčí.

Potvrdila také všeobecný trend, že z menších měst téměř zmizely pohotovosti provozované v rámci zdravotnických zařízení. Záchranáři proto mnohdy suplují praktického lékaře nebo pohotovost a blokují se výjezdové skupiny, které by jinak mohly vyjet k urgentním případům s vyšší naléhavostí. Mezi nejčastější zásahy zdejší záchranky patřily úrazy (18 725), cévní mozkové příhody (3350) a akutní koronární syndrom (2292).

Světová špička v resuscitacích

V průběhu minulého roku záchranáři ve středních Čechách provedli 795 resuscitací, z nichž 277 bylo primárně úspěšných, v 531 případech byla na vině kardiální příčina.

„S 35procentní úspěšností obnovení oběhu se naše záchranná služba drží na celosvětové špičce. Není však jednoduché srovnávat tato čísla u různých záchranných služeb s různou rozlohou, dojezdovými časy a zalidněním. Zejména ve srovnání ostatních krajů s hlavním městem, které má specifické podmínky – krátké vzdálenosti (tím i rychlejší dojezdové časy) a dostupnější nemocnice se specializovanou péčí. Záleží také na počtu zahájených resuscitací. Jinými slovy – všechny ZZS v ČR se dle svých podmínek dají považovat za světovou špičku v počtech úspěšných resuscitací,“ uvedla Tereza Vojtová.

Středočeská ZZS zajišťuje přednemocniční péči v největším kraji České republiky a má jednu z nejhustších sítí výjezdových stanovišť. Přes 80 výjezdových skupin je připraveno vyjet k zásahu ze 38 základen. Jejich síť je uspořádána tak, aby poskytnutí přednemocniční péče bylo zabezpečeno co nejdříve, nejpozději však do zákonem stanovených 20 minut. Trend postupného růstu zaznamenala středočeská záchranka v posledních pěti letech i u počtu výjezdů lékaře v malém sanitním voze.

„Na tuto změnu má vliv zejména plošné zavádění systému rendez-vous v celém kraji, od roku 2009 byl zaveden na 8 místech. Další posádky rendez-vous máme v plánu uvést do provozu v letošním roce,“ uvedla mluvčí Vojtová a vypočetla, že poprvé za svou historii posádky rendez-vous uskutečnily v loňském roce více výjezdů (23 435) než posádky rychlé lékařské pomoci RLP (22 944).

Trendy pro bezpečnost při výjezdu

„Výjezdy záchranářů bývají často náročné a odehrávají se v extrémních situacích. Záchranář musí mít všechny prostředky k vlastní ochraně a zajištění bezpečně poskytnuté pomoci pacientovi,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Petra Bakurová.

Zdejší pracoviště krizové připravenosti záchranky neustále sleduje a testuje nové trendy. Poslední novinkou, která je již v ostrém provozu, jsou záchranářské přilby a zásahové rukavice. Rukavice jsou určeny pro zásahy s vysokým rizikem poranění rukou, jde například o vyproštění osob při dopravních nehodách nebo pohyb v rizikovém terénu. Jsou vyrobeny z moderních materiálů, které zajišťují ochranu proti prořezu při zachování vysoké citlivosti při práci. Výztuhy chrání hřbet ruky a prstů. Barva rukavice je signální zelená pro lepší orientaci za špatné viditelnosti.

„Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje začala tyto rukavice používat jako první v republice, jsou standardní výbavou každé naší výjezdové skupiny. Doposud je v Česku běžně využíval pouze Hasičský záchranný sbor. Ve světě a Evropě jsou již běžným standardem, stejně jako zásahové přilby s regulovatelnou velikostí, brýlemi a svítilnou s LED technologií, vhodnou do výbušného prostředí. ZZS přilby pořídila v několika barevných provedeních usnadňujících rychlou orientaci na místě zásahu. Signální zelená pro lékaře, bílá pro záchranáře a signální červená pro vedoucího zdravotnické složky a inspektora provozu. Přilby jsou doplněny reflexními prvky a funkčním označením,“ doplnila mluvčí Bakurová.

Tabulka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?