ČMKOS chce zrušit neproplácení nemocenské v prvních třech dnech

8. 9. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři trvají na zrušení tzv. karenční doby, tedy neproplácení nemocenské zaměstnancům v prvních třech dnech nemoci. Zaměstnanci by podle nich měli dostávat opět 60 procent platu od prvního dne nemoci. Nyní nemoci přecházejí a poškozují tak dlouhodobě své zdraví.


Na manifestačním mítinku to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Sněmovna novelu zákoníku práce poslanců opoziční KSČM, podle které měli zaměstnanci dostávat náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci, těsně zamítla. Zaměstnavatelé návrhy odmítají.

Odbory zároveň požadují, aby nárok na pětitýdenní dovolenou měli i zaměstnanci soukromého sektoru. Požadují spojit pružnost forem práce a pracovní doby s náležitou ochranou či spolurozhodování odborů o agenturním zaměstnávání. „Mzdový dumping a zneužívání agenturních zaměstnanců jsou nepřijatelné,“ dodal Středula. Vyslovil se také pro potírání nelegální, tedy nehlášené práce, a takzvaného švarcsystému, tedy zaměstnávání na živnostenský list.

Dnešní vyhlášení požadavků odborářů hodnotí Svaz průmyslu a dopravy jako součást předvolebního dění. Odmítá požadavek na uzákonění pátého placeného týdne dovolené. „Odbory vykrádají benefiční programy zaměstnavatelů a prezentují je jako vlastní návrhy a úspěch,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Zaměstnavatelé odmítají také výrazný tlak na zrušení tří dnů karenční doby. Důvodem jejich odmítavého stanoviska je očekávaný růst dočasné pracovní neschopnosti, zvýšení přesčasové práce zaměstnanců na udržení výrobní kapacity a zvýšení celkových nákladů firem, které by podle nich stálo až pět miliard Kč.

Dalším aspektem je administrativa spojená se sledováním různé výše náhrady mzdy. „Případné zrušení karenční doby by zhoršilo situaci na pracovním trhu. Zvýšil by se počet nemocných, kteří by museli být nahrazeni dalšími pracovníky. Situace na trhu práce je kritická,“ upozornil viceprezident svazu Jan Rafaj. Vláda přitom podle něj nezlepšila mechanismus zneužívání nemocenské, neotevřela trh pro zahraniční pracovníky ani nezavedla efektivní mobilitu pracovních sil.

Od roku 2018 by měla začít platit pravidla výpočtu délky dovolené nově na základě týdenní pracovní doby. Další novinky v pracovněprávních vztazích navržené novelou zákoníku práce by měly vejít v platnost už v dubnu příštího roku, například pravidla pro práci z domu. Novela vyvolala střet mezi odbory a zaměstnavateli kvůli požadavku uzákonění pětitýdenní dovolené či zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. Nakonec dostanou zákonodárci normu bez kontroverzních návrhů.

Na počátku června se totiž zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů shodli na tom, že nebudou prosazovat své návrhy na úkor ostatních sociálních partnerů. Česko má nový zákoník práce od ledna 2007. Od té doby se pracovní kodex novelizoval už téměř čtyřicetkrát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?