ČR a SR chtějí řešit společně dostatek lékařů, sester i léků

7. 6. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko a Slovensko chtějí řešit nedostatek lékařů a sester společně, nepřetahovat si je, a společným jednáním s farmaceutickými firmami získat příznivější ceny léků. Po jednání to novinářům řekli ministři zdravotnictví ČR Svatopluk Němeček (ČSSD) a SR Tomáš Drucker.


Slovenského ministra zajímaly chystané změny ve vzdělávání lékařů a sester v ČR, Němečka zase slovenská úprava vývozu léků.

Slovensko se 1. července ujme předsednictví EU, což podle Němečka dává prostor pro společný postup při řešení zdravotnických témat co nejširší skupiny států, a to nejen v rámci Visegrádské čtyřky, ale i států EU.

„Dohodli jsme se, že je tu prostor pro společný postup, aby vyjednávací pozice byla významná a umožnila vyjednávat s výrobci o snesitelných finančních podmínkách tak, abychom zajistili moderní léčiva pro pacienty a nezruinovali veřejné rozpočty,“ řekl Němeček.

Drucker uvedl, že společným tématem předsednictví bude vedle dostupnosti léků antimikrobiální rezistence, která se stává výraznějším problémem v důsledku migrační krize. „Chceme navázat mikrobiální rezistenci, antibiotickou léčbu jako náhradu za nedostatek očkování přenosných nemocí,“ řekl.

Němeček připomněl, že vzhledem k dlouhé společné historii řeší obě země ve zdravotnictví podobné problémy. „Myslím si, že se můžeme inspirovat řešeními na obou stranách,“ řekl s tím, že diskuse obsáhla vzdělávání lékařů a sester, rezidenční místa pro mladé lékaře či zajišťování dostatku praktiků v odlehlých oblastech. Hovořilo se i o zkušenostech obou zemí se zaváděním nového způsobu plateb v nemocnicích za diagnózu DRG.

Lékaři i sestry chybějí v českém i slovenském zdravotnictví. Podle České lékařské komory pracovalo k 31. prosinci 2015 v ČR 1963 slovenských lékařů. Podle Druckera pracují v ČR tisíce slovenských sester, na Slovensku jich chybí 10.000. O tisících chybějících sester mluví i odbory v Česku. České nemocnice hledají inzerátem 1000 lékařů. Pokud by už nepřekračovaly limity přesčasů, musely by doplnit stavy až o 3000 lékařů.

Němeček chce řešit nedostatek lékařů a sester dlouhodobým růstem platů a změnami vzdělávání, na růst platů sází i Slovensko, které se chce inspirovat i změnami v českém vzdělávání. Podrobnosti případné spolupráce ale ministři neuvedli. Zdůraznili vůli postupovat společně, aby se řešením v jedné zemi nepřenesl problém do druhé země.

Oba ministři také začali připravovat podmínky pro propojení českých a slovenských pracovních týmů, které pomohou oběma zemím připravit se na výzvy, které zdravotnictví v celé Evropě v následujících dekádách čekají.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?