ČR dává na zdravotnictví z HDP méně než vyspělé země, je 18. v EU

26. 5. 2017 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko vydává na zdravotní péči menší podíl hrubého domácího produktu (HDP) než vyspělé evropské země. V posledních letech navíc klesal. Zatímco v roce 2010 dosahoval 8,6 procenta, v roce 2015 to bylo 7,8 procenta.


ČR se tak pohybuje pod průměrem EU, který odpovídá zhruba desetině HDP. Údaje o zdravotnických výdajích zveřejnil včera na tiskové konferenci Český statistický úřad. „Podíl výdajů na zdravotní péči na HDP nedosahuje průměru EU, který je 9,9 procenta. Mírně převyšujeme sousední státy jako Slovensko, Polsko či Maďarsko. Ve vyspělých státech jako Francie, Německo či Švédsko je to asi 11 procent, na druhé straně žebříčku jsou baltské státy se šesti procenty a Rumunsko s pěti procenty,“ upřesnila Vladimíra Kalnická z ČSÚ. Česká republika je na unijním žebříčku 28 zemí včetně Británie osmnáctá.

I když podíl výdajů na HDP v posledních letech klesal, celková suma se zvedala. V roce 2010 se na zdravotní péči vydalo 340,7 miliardy korun, o pět let později 353,7 miliardy. Zdravotní pojišťovny poskytly předloni zhruba dvě třetiny sumy. Vyplatily 234,7 miliardy. Od domácností putovalo 13 procent peněz, tedy 45 miliard. Stát poskytl kolem 15 procent a další veřejné rozpočty asi tři procenta částky - celkem to bylo 64,7 miliardy korun. Zbývající necelá tři procenta připadla na neziskové organizace, podniky a další zdroje. Největší suma putovala do ambulantní péče. Následovala péče lůžková.

Zdravotní pojišťovny, kterých je v Česku sedm, vyplatily nejvíc peněz na léčbu nemocí srdce a cév. V roce 2015 to bylo 21,7 miliardy Kč. Na léčení nádorů pojišťovny daly 23,7 miliardy Kč. Svalové a kosterní choroby si vyžádaly 16,4 miliardy. „Právě výdaje na léčbu onemocnění pohybového ústrojí vzrostly od roku 2010 nejvíce, a to o 54 procent,“ uvedla Kalnická.

Údaje pocházejí ze zdravotnických účtů, které zahrnují data o poskytovatelích, zdrojích financování i typech péče od několika resortů a institucí. Výsledky se dají mezinárodně srovnávat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?