Cvičební tejpy a sádry

8. 12. 2006 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Při Bobathově terapii se využívá technik facilitace, inhibice, stimulace. Klíčovovými body kontroly jsou proximální a distální části těla.


Cvičební tejpy a sádry

* Slouží k časové kontrole distálních klíčových bodů, a ne ke snížení spasticity.* Regulují svalové napětí tak, že ve stejném čase snižují napětí distálně a zároveň zvyšují proximálně.* Mají vliv na alignment - fyziologické nastavení segmentů těla vůči sobě.* Zvyšují mobilitu a aktivitu dítěte.* Zlepšují funkci chůze.* Pomáhají získávat „normálnější“ senzomotorické zkušenosti.* Jsou pro terapeuta dvěma „pomocnýma“ rukama ke stabilizaci aker DKK.* Zlepšují body schéma.

Zásady pro aplikování cvičebních tejpů a sáder

* Aplikujeme pouze dětem, které se samy dostanou aktivně do stoje a které jsou v intenzivní rehabilitační terapii. Terapie musí probíhat alespoň tři krát týdně po dobu: měsíc před aplikací, během aplikace a měsíc po sundání sáder.* Dobrá spolupráce s rodinou dítěte: - dítě musí být stále pod dohledem, aby se nefixovaly patologie, - rodiče doma provádějí terapii, ve které je zaučí fyzioterapeut; dítě nesmí chodit samo, - pokud to rodiče nejsou schopni zvládnout, pak se cvičební tejpy a sádry neaplikují, - rodičům se musí vše pečlivě vysvětlit.* V předchozí terapii musí být již připravený alignment, symetrie, mobilní přenášení váhy, mobilita v kloubech a svalech, upravena distribuce posturálního tonu atd.* Dítě musí být psychicky na tuto terapii připraveno a motivováno.* Cvičební tejpy a sádry se aplikují vždy na obě DKK, i u hemiparetiků.* Cvičební tejpy aplikujeme maximálně na dobu 4 dnů.* Cvičební sádry aplikujeme na dobu max. 3 týdnů. Poté dochází k větším změnám ve svalech.* Je vhodné kombinovat cvičební tejpy a sádry s aplikací BTX.* Během aplikace pečlivě sledujeme prokrvení DKK.* Nikdy se nesmějí aplikovat termoplastické dlahy - jsou příliš lehké.

Kontraindikace aplikace cvičebních tejpů a sáder

* Neuspokojivá spolupráce s rodinou.* Nejsme-li schopni zajistit dostatečně intenzivní terapii u dítěte.* Nemoc dítěte (teplota, nachlazení, kožní defekty). Pokud dítě v průběhu aplikace onemocní, je nezbytné tejpy nebo sádry sejmout.* Nedostatečná kontrola hlavy, trupu a pánve.* Statická kontraktura m. triceps surae.* Atetóza.* Dystonické spazmy.* Těžká mentální retardace.


SOUHRN

Cvičební tejpy a sádry jsou pouze pomocná metoda při Bobathově terapii. Pomáhají získávat „normálnější“ senzomotorické zkušenosti. Cílem tejpování a cvičebních sáder je zlepšení aktivní motoriky pacienta v rámci funkce, se snahou dosáhnout co „nejfyziologičtějšího“ pohybového vzoru a správné senzomotorické zkušenosti.

SUMMARY

Exercise tapes and casts are just one of the methods of Bobath therapy. They help patients get “more normal“ sensory-locomotor experience. The goal of taping and exercise casts is an improvement of active movement of the patient within the function and achievement of the “most physiological possible“ movement pattern and proper sensory - locomotor experience.


O autorovi: Lenka Jůzová, fyzioterapeut, Dětský rehabilitační stacionář při MNO, Ostrava-Poruba

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?