Dezinfekce a sterilizace

12. 3. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ráda bych vás seznámila se základy dezinfekce a sterilizace ve zdravotnictví. Každé zdravotnické zařízení má pro sebe vypracovaný dezinfekční program, podle kterého se řídí a který musí dodržovat. Dezinfekce a sterilizace ve zdravotnických zařízeních patří mezi nejvýznamnější opatření v prevenci nozokomiálních nákaz. Proto je velmi důležité dezinfikovat a čistit veškeré plochy a předměty, se kterými přijde do styku jak pacient, tak i personál.


SUMMARY

I would like to present basics of disinfection and sterilization in healthcare. Every healthcare facility has its own Disinfection guideline which has to be followed. Disinfection and sterilization belong to the most important measures in the prevention of nosocomial infections. Therefore it is very important to disinfect and clean all surfaces and equipment which come to contact with the patient as well as hospital staff.

Je důležité nepodceňovat dezinfekci a sterilizaci, protože při jejím špatném provádění nezneškodníte všechny patogenní mikroorganismy a může dojít k zanesení infekce například do operační rány, a prodlouží se tak doba léčení a hospitalizace nemocného.Abychom docílili co nejlepšího výsledku dezinfekce a sterilizace připravujeme roztoky podle návodu, dbáme na čistotu pracovních pomůcek a prostředí.

Jen tak předejdeme vzniku nežádoucích komplikací a nozokomiálním nákazám. Naším cílem je zajistit bezpečné a příjemné pracoviště jak pro nemocné, tak i pro personál. Postupy dezinfekce a sterilizace bývají častou slabinou prevence nozokomiálních nákaz. Z nevědomosti, neznalosti či z nedostatku času někdy zdravotníci porušují principy dezinfekce a sterilizace. Proto se nebojte praktických nácviků jednotlivých postupů a možností edukace!

Dezinfekce

Dezinfekce je soubor opatření, která mají za cíl přerušit cestu šíření nákazy od zdroje infekce ke vnímavému jedinci. Dezinfekce se neprovádí jen ve zdravotnictví, ale je také součástí technologických postupů při různých výrobách, zejména v potravinářství. Musí být provedena tak, aby byla dostatečně účinná. Dezinfekční prostředky mají účinky baktericidní, sporicidní, fungicidní nebo virucidní. Mohou být práškové nebo tekuté, které se ředí na pracovní roztoky, jen k dezinfekci kůže a sliznic používáme roztoky, které ředit nemusíme.

Výsledný efekt závisí nejen na výběru vhodného prostředku, ale i na vlastnostech mikroorganismů, zvláště na jejich rezistenci. V praxi se na základě výsledků vyšetření z odebraných stěrů rozhodujeme pro vhodný dezinfekční prostředek, který je nutné po jednom měsíci vystřídat jiným. Dezinfekční prostředky by měly mít vysokou účinnost, snadné použití a ředění, působit v krátké době, příjemně vonět, nepoškozovat dezinfikovaný materiál, být cenově dostupné, netoxické, nedráždivé a být ve vhodném balení se snadným dávkováním.

Fyzikální dezinfekce

* var za atmosférického tlaku po dobu 30 minut, * var v přetlakových nádobách po dobu 20 minut, * dezinfekce v mycích, pracích, parních přístrojích při teplotě nad 90 °C, * UV záření, * filtrace, * spalování.

Chemická dezinfekce

Provádí se roztoky dezinfekčních prostředků při stanovené koncentraci a délce působení podle návodu výrobce. K dezinfekci se používají pouze postupy uvedené ve vyhlášce č. 440/2000 Sb. a chemické přípravky schválené hlavním hygienikem ČR. Dezinfekci provádí školený pracovník, který při práci dodržuje pravidla ochrany zdraví a má ochranné rukavice. Po skončení práce si umyje ruce a ošetří je ochranným a regeneračním krémem.

Dezinfikujeme buď postřikem (očištěný předmět postříkáme sprejem s dezinfekčním prostředkem a necháme zaschnout), nebo omytím či ponořením. Při dezinfekci dodržujeme dva základní kroky. Nejprve předmět mechanicky očistíme a důkladně omyjeme a poté následuje vlastní dezinfekce. Pokud jsou předměty kontaminované krví či jiným biologickým materiálem, nejprve je dezinfikujeme a pak očistíme. Důležité je přesně připravit dezinfekční roztok a dodržovat délku expozice. Běžná koncentrace roztoků se pohybuje v rozmezí 0,5 až 5 %, expoziční doba bývá 5 až 30 minut, záleží však na materiálu, který dezinfikujeme, použitém roztoku a jeho koncentraci.

Dezinfikujeme nejen nástroje, přístroje, pracovní pomůcky, ale i povrchy, podlahy, kůži, ruce a operační pole. Abychom předešli rezistenci mikroorganismů na dlouhodobě používané prostředky, je důležité střídat dezinfekční prostředky podle účinné látky. Nedílnou součástí dezinfekce je pravidelná kontrola účinnosti pomocí chemických i biologických indikátorů. Při výběru bereme ohled nejen na účinnost jednotlivých prostředků, způsob použití a dobu působení, ale také na možné alergie personálu a na cenu přípravku.

Prostředky objednáváme ve větším balení, které je pro nás cenově výhodné. Na oddělení je vypracován přehledný dezinfekční program, který nám přináší určité výhody (efektivní systém objednávání, snížení finančních nákladů na dezinfekci, dobrá přehlednost a orientace pro personál, jasný, stručný a jednoduchý návod). Používané dezinfekční prostředky jsou zde rozděleny podle způsobu použití, koncentrace, doby expozice. Důležitá je hygienická dezinfekce rukou. Ruce nejprve umyjeme mycí emulzí z dávkovače. Zbytky emulze důkladně opláchneme. Ruce osušíme ručníky na jedno použití. Poté naneseme na suché ruce dezinfekční prostředek, který vtíráme postupně až k zápěstí. Dbáme, aby ruce byly po celou aplikační dobu vlhké.

Účinnost dezinfekčních prostředků

* A - usmrcení vegetativních forem bakterií a mikroskopických kvasinkových hub, * B - virucidní účinek na široké spektrum virů, * C - inaktivace bakteriálních spor, * T - usmrcení mykobakterií komplexu M. tuberculosis, * M - usmrcení potenciálně patogenních mykobakterií, * V - fungicidní účinek na mikroskopické vláknité houby, * N - účinnost nebyla testována nebo doložena odbornými expertizami.

Sterilizace

Sterilizace je souhrn opatření, která ničí všechny mikroorganismy včetně spor. Při všech metodách sterilizace je povinnost dokumentovat průběh sterilizace ve sterilizačním deníku, včetně hodnot základních faktorů podmiňujících sterilizační proces (datum, teplota, druh materiálu, podpis, chemický test), sledovat schopnost přístrojů a sterilitu materiálu. Před každou sterilizací musí být předmět mechanicky očištěný, dezinfikovaný a suchý.

Sterilizace tedy zahrnuje předsterilizační přípravu, sterilizaci ve sterilizátoru a uskladnění sterilizovaného materiálu. Našemu pracovišti zajišťuje sterilizaci Oddělení centrální sterilizace. Před sterilizací musí být nástroj zbaven mikrobiální kontaminace, být suchý, čistý, funkční a zabalený do obalu. Vysterilizovaný materiál je uskladněn v obalu, pro prodloužení exspirace je možné použít ještě sekundární a skladovací obal, kterým může být sterilizační sklad - zásuvka, skříň, skladovací box.

Důležitá je samozřejmě kontrola exspirace sterilizovaného materiálu, kterou zajišťují zaměstnanci pracoviště při pravidelném harmonogramu. Osoba provádějící sterilizaci je zodpovědná i za kontrolu sterilizace. Periodický servis a opravy sterilizačních přístrojů provádí servisní pracovníci. Sterilizační cyklus je kontrolován externími chemickými indikátory a interními chemickými a biologickými testy.

Typy sterilizace

Parní sterilizace: Sterilizace párou pod tlakem v autoklávech, kde sterilizujeme všechny materiály, které snesou teplotu do 140 °C - kovové nástroje, obvazový materiál, sklo, porcelán, lněné a bavlněné prádlo. Vhodným obalovým materiálem jsou obaly z fólie, dále kovové kontejnery, které musí být dostatečně těsné. Kontejnery po otevření jsou sterilní jeden den. Horkovzdušná sterilizace: Sterilizace horkým vzduchem v horkovzdušných sterilizátorech při teplotě 160 až 220 °C. Optimální teplota je 180 °C. Metoda je vhodná pro kovové nástroje, sklo, porcelán. Ostré nástroje se častou sterilizací tupí. Radiační sterilizace: Sterilizace zářením, nejčastěji užívané záření je záření ionizační.

Převzato z: Urologie pro praxi 2004, 5 (4), 173-174


Josefa Ďulíková Urologická klinika FN Olomouc (jozkadulikova@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?