Dezinfekce zevního ústí uretry

11. 6. 2008 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Článek se zabývá dezinfekcí zevního ústí uretry a vším, co s tím souvisí. Jedná se v podstatě o antisepsi - proces zneškodňování patogenních mikroorganismů na povrchu kůže a sliznice antiseptiky, která nepoškozují tkáně nemocného. Zvláště zevní ústí uretry, které je velmi citlivé. Proto antiseptika musí být látky, které by neměly mít žádné alergizující a kancerogenní účinky.


SUMMARY

The article addresses all aspects of disinfection of the external urethral meatus. It is a process of killing pathogens at the surface of skin and mucosa by antiseptics that do not harm the tissues, especially external meatus which is very sensitive. The antiseptics should be free of allergenic or cancerogenous substances.

Dezinfekce je soubor opatření, která slouží k zneškodňování patogenních mikroorganismů na předmětech, plochách, ve vzduchu, na kůži a sliznici fyzikálními, chemickými a kombinovanými postupy. Cílem dezinfekce je přerušení cesty nákazy od zdroje k vnímavému jedinci.Při uskutečňování procesu antisepse aktivně (na rozdíl od asepse) zasahujeme do léčebného postupu aplikací antiseptik. Než provedeme samotný výkon, musíme mít pomůcky, se kterými pracujeme, předem vydezinfikované a sterilní.

Od sterilního stolku a pomůcek na něm, po rukavice, cévky, katétry a endoskopy. Některé pomůcky jsou na jedno použití a sterilní již přímo od výrobce, jiné si musíme připravovat sami. Tím mám na mysli především endoskopy. Dříve jsme je po důkladné mechanické očistě a dezinfekci nakládali do aktivovaného glutaraldehydového roztoku (Cidex) nejméně na 120 minut, kdy probíhala sterilizace (dnes vyšší stupeň dezinfekce). Poté jsme endoskop vytáhli za aseptických podmínek a opláchli ve sterilní vodě.

Dnes provádíme i cystoskopie na našem endoskopickém sále a endoskopy odesíláme na centrální sterilizaci. Před zaváděním všech nástrojů do uretry provádíme vždy dezinfekci zevního ústí uretry. Při pouhém cévkování u mužů provádíme dezinfekci glandu a zevního ústí močové trubice, u žen poševního vchodu včetně ústí. U endoskopických výkonů provádíme zásadně dezinfekci celého zevního genitálu a jeho okolí s následným rouškováním.

Dezinfekční prostředky

Donedávna se používaly roztoky, které se musely ředit sterilní vodou, a to velmi přesně. Při nesprávné koncentraci mohlo dojít k poškození sliznice. U jiných roztoků bylo zase velké nebezpečí alergie na jód. Dále se roztoky musely připravovat denně nové bez ohledu na to, zda se v ten den používaly. V dnešní době je mnoho vhodných dezinfekčních nedráždivých prostředků, často s přídavkem mýdla. Mezi ty, které používáme dnes u nás, patří bezbarvý roztok obsahující octenidindihydrochlorid (Octenisept), který umožňuje vizuální posouzení tkání a má optimální snášenlivost na sliznici a pokožce. K dezinfekci se používá neředěný, což má velkou výhodu. Nemůže dojít k vytvoření nevhodné koncentrace a tím poškození sliznice nemocného. Dodává se v originálním balení s určitou dobou exspirace, nemusí se tedy každý den připravovat nový. Tento roztok se dodává v lahvičkách o různém obsahu s odklápěcím těsnicím trnem nebo s mechanickým rozprašovačem. Je možno ho ihned použít.

Dezinfekce před výkonem

K cévkování, zavádění katétrů používáme tzv. tamponovou metodu, kdy za aseptických podmínek místo na sliznici a pokožce otřeme tamponem s dezinfekčním roztokem a necháme působit asi 60 vteřin a můžeme pokračovat ve výkonu. Při jakékoli dezinfekci je vhodné dezinfekční prostředky střídat, aby se zabránilo možnému vzniku rezistence mikrobů vůči přípravku dlouhodobě používanému a možnosti navození alergizace osob. Proto se zmíním ještě o dalším roztoku z mnoha jiných, který se nám osvědčil. Je to roztok, který obsahuje ethanolum a další účinné a pomocné látky (Skinsept mucosa). Kombinací těchto látek je dosaženo širokého spektra účinnosti proti gramnegativním a grampozitivním bakteriím.

Je určen mimo jiné k dezinfekci okolní pokožky pohlavních orgánů, k jejich dezinfekci před operačními výkony, zavádění cévek apod. Stejně jako u předešlého roztoku i zde provádíme dezinfekci zvlhčeným tamponem nejméně po dobu 60 vteřin. Oba roztoky, ale i jiné, nepoužíváme po uplynutí stanovené doby exspirace, nesmí se dostat do rukou malým dětem. Při vniknutí do očí provádíme výpachy, při alergické reakci, ke které může někdy dojít, informujeme lékaře. Dalším dezinfekčním prostředkem je Braunol, je to vodný roztok PVP-jodu k dezinfekci pokožky, sliznic, ran; k dezinfekčním oplachům a výplachům.

Přípravek se používá koncentrovaný nebo ředěný - podle indikace. K jednorázovému použití při dezinfekci kůže, ústní sliznice, pochvy, močové trubice, děložního hrdla apod. se používá neředěný, doba působení je 1 min (u pokožky chudé na tukové žlázy). Dezinfekce zevního ústí uretry před instrumentací je velice důležitá, stejně jako je důležitá dezinfekce a sterilizace pomůcek potřebných k tomuto výkonu. Při nedostatečné dezinfekci a sterilizaci může dojít k zanesení infekce do močových cest a celé vyšetření se pak komplikuje zánětem (někdy) s teplotami.

Nemocného je pak nutno většinou hospitalizovat, nasadit antibiotickou léčbu a vše se pak zbytečně protáhne na delší dobu. Z toho vyplývá, že dezinfekci nejen zevního ústí uretry, ale jakéhokoli místa před menším nebo větším výkonem nesmíme podceňovat, stejně jako přípravu pomůcek. Dezinfekční roztoky používáme a připravujeme přesně podle návodu výrobce. Jen tak můžeme docílit správného použití a výsledku. Při používání veškerých dezinfekčních přípravků se u nás řídíme Dezinfekčním řádem FNO.

Převzato z: Urologie pro praxi 2001, 2 (1), 31-32.


Nataša Sochorová, Urologická klinika FN Olomouc (natasa.sochorova@fnol.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?