Engel: hrozba odchodu lékařů z nemocnic kvůli platům sílí

7. 8. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnicím hrozí v příštím roce kolaps: pokud lékaři nedostanou přidáno, splní prý svou hrozbu a podají koncem letošního roku hromadnou výpověď. Pak by zřejmě neměl kdo léčit, operace by se musely odkládat a kvalita péče by se zhoršila.


„Do konce června už výpověď deklarovalo 2500 nemocničních lékařů ze 16 tisíc a během prázdnin přibyly další stovky lékařů,“ řekl Právu v pátek Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK).

Požadují 70 tisíc hrubého měsíčně

Plánované škrty ve státním rozpočtu zdravotníci na platech většinou nepocítí, protože peníze na ně dostávají z plateb zdravotních pojišťoven za zdravotní péči. Toho si je i LOK vědom, stejně jako že zdravotní pojišťovny z minulých let mají finanční přebytky. Ty ale v důsledku krize rychle mizí.

LOK na zvýšení platů trvá. Požaduje, aby plat začínajícího lékaře byl na úrovni 1,5násobku průměrné měsíční mzdy ve státě, což by bylo asi 35 000 korun hrubého měsíčně.

Lékař s plnou kvalifikací by měl brát trojnásobek za základní pracovní dobu bez přesčasů a odměn, tedy 72 000 korun hrubého měsíčně. Dnes průměrný měsíční příjem lékaře je podle Engela 45 000 až 50 000 hrubého, ale se všemi příplatky včetně služeb.

Heger: tolik přidat pravdu reálné není

LOK bude o svých požadavcích 16. srpna jednat s novým ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Ten Právu řekl: „Přidat na takovou úroveň opravdu reálné není. Rád bych s lékaři o tom diskutoval. Připravenými kroky se je budu snažit přesvědčit, aby důvěra mezi námi stoupla.“

Na otázku, co když lékaři ministru neuvěří, Heger řekl: „Pokud důvěru v nové vedení ministerstva lékaři nezískají a budou chtít odejít, pak bude situace napjatá. Na druhé straně situace v počtu lékařů není úplně kritická a nějaké procento odchodu lékařů musí systém zdravotnictví přežít. Věřím ale, že k tomu nedojde. Pokud ano, tak se určitě nějaké řešení najde.“

Pavel Horák, generální ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny, Právu řekl: „Teď na to peníze nejsou, ale požadavek lékařů reálný je. Odpovídá i situaci lékařů v Evropě. Určitě časem k vyšším platům dospějeme.“ Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň Právu řekl, že platy lékařů loni stouply a bylo to vysoko nad průměrem růstu ostatních platů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?