Fakta o jídle a zdraví

1. 9. 2006 12:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Věda o výživě je ještě mladá, ale i tak je již jisté, že existuje jen málo nemocí, jimž by vhodná strava nedokázala zabránit, vyléčit je či alespoň učinit snesitelnějšími.


Vhodně sestavený stravovací plán se může podílet na boji proti cévním chorobám, diabetu mellitu, obezitě, rakovině, artritidě … může potlačit i stres, depresi a nedostatek energie. To, co jíme, ovlivňuje nejen zdraví, ale i kvalitu života a jeho délku. Strava, kterou přijímáme, by měla splňovat tři základní požadavky: měla by být naším spojencem proti chorobám a zdravotním potížím, měla by přispívat k ochraně zdraví a také by měla být výživná, chutná a lákavá. Neexistuje potravina, která je vyloženě špatná nebo dobrá, existují pouze špatné a dobré stravovací návyky. Velice často slýcháme o potravinových pyramidách, ale málokomu z nás se daří jimi doporučené trendy skladby potravy dodržovat. Podle země původu existují také v jejich doporučeních i jisté odchylky - například pyramida středomořské kuchyně se liší od doporučených pyramidových dávek naší stravy, vegetariáni mají též své specifické pyramidové složení skladby stravy. Není tedy lehké se ve všech doporučeních orientovat - počítání kalorií nebo joulů je mnohdy nereálné.

Jak se stravovat a neublížit svému zdraví?

Jednotlivé potraviny mají odlišné hladiny živin a výživové hodnoty. Neexistuje potravina, která by sama o sobě dodala organismu všechny potřebné minerální látky, stopové prvky a vitaminy v potřebném množství. Aby mohlo tělo správně pracovat, potřebuje sacharidy, bílkoviny, tuky, 16 minerálních látek, stopové prvky a 13 vitaminů. Optimální hladinu všech nezbytných živin poskytne pouze rozmanitá strava. A tak se může stát, že pokud budeme dlouhodobě přijímat pouze zeleninu a ovoce, může být i nezdravý „fastfood“ to pravé, co naše tělo potřebuje.

Celoživotní pravidla stravování

Existují určitá pravidla ve stravování, která by měla být dodržována po celý život, např. pravidelnost v konzumaci tří hlavních jídel - „snídaně, oběd a večeře“. Tato jídla by měla obsahovat složené sacharidy, tuky, bílkoviny a vlákninu. To znamená, že budou tvořena z příkrmu (chléb, rýže, těstoviny, brambory, celozrnné výrobky), masa nebo mléčné či vaječné bílkoviny, zeleniny nebo ovoce. Zelenina by měla krýt polovinu naplněného talíře, porce masa by neměla být větší než 100 g v jednom jídle. K vyváženosti stravy přispívají i svačiny mezi hlavními jídly, které by měly být složeny ze zeleniny, ovoce nebo zeleninových a ovocných šťáv. Nesmíme také zapomínat na tekutiny, protože pitný režim je důležitý pro správnou funkci mnoha orgánů. Doporučené množství tekutin je 1,5-2 litry, z toho nejméně 1 litr čisté vody. Při zvýšené tělesné námaze, v letním období a při vysokých teplotách má být příjem tekutin ještě vyšší. Nespoléhejme na to, že různé potravinové doplňky, vitaminové a minerální tablety nahradí správné stravovací návyky. Pouze přirozená strava přijímaná ve vhodném složení zajistí dostatečný příjem všech základních živin.


SOUHRN

Vhodné složení výživy a vypěstování správných stravovacích zvyklostí je důležité pro předcházení civilizačním chorobám. I velmi malé změny ve stravovacích zvyklostech mohou výrazně zlepšit nebo zhoršit zdravotní stav.

SUMMARY

Appropriate nutrition and good eating habits are important for prevention of civilization diseases. Even small changes in eating habits may markedly improve or worsen health status.


O autorovi: Jaroslava Pavlíčková Centrum pro výzkum a vývoj, FN Hradec Králové (pavlijar@fnhk.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?