Hradecký kraj chce dát 25 milionů na zvýšení platů v nemocnicích

6. 9. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj chce dát na zvýšení mezd ve svých nemocnicích 25 milionů korun. Peníze by měly být zdravotnickému personálu vyplaceny formou odměn ke konci roku. V průměru by na jednoho zdravotníka mělo připadnout 8000 korun.


O přídělu peněz na platy v nemocnicích dnes rozhodla rada kraje a definitivně jej musí schválit zastupitelstvo. Novinářům do řekla radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD).

Platy v krajských nemocnicích se tak podle ní letos budou zvyšovat potřetí. Při navýšení k 1. lednu vzrostly mzdy v průměru o šest procent všem zdravotníkům. Od 1. července dostali sestry a nelékařský personál přidáno pět procent. Ke konci června byl podle Třešňákové průměrný plat lékaře v nemocnicích zhruba 61.000 korun, u sester plat po červencovém zvýšení činí asi 28.600 korun.

Po nynějším mimořádném přidělení 25 milionů korun kraj letos dá nemocnicím ze svého rozpočtu prostřednictvím takzvané vyrovnávací platby 155 milionů korun. Původně kraj plánoval platbu 100 milionů korun a 30 milionů korun měl v rezervě. Rezervu kraj na dofinancování růstu mezd rozpustil v květnu.

Z chystaných 25 milionů korun dostane na růst mezd nejvíce nemocnice v Náchodě, a to 11 milionů korun. Sedm milionů korun dostane nemocnice Jičín a 5,5 milionu korun nemocnice Trutnov. Nemocnice Dvůr Králové nad Labem dostane 1,6 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?