Hradecký kraj vypíše nový tendr na opravu nemocnice Náchod

1. 8. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj vypíše novou soutěž na rekonstrukci nemocnice Náchod. Včera o tom rozhodli krajští radní, veřejná zakázka bude do konce týdne zveřejněna na krajském profilu zadavatele, informovala mluvčí hejtmanství Martina Götzová.


Podle původních odhadů má přestavba stát 1,5 miliardy korun. Předchozí tři tendry hejtmanství z různých důvodů zrušilo. Hejtman královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) uvedl, že přestavba náchodské nemocnice je jednou z největších priorit vedení kraje. „S ohledem na tuto skutečnost, ale především s ohledem na minulost celého projektu si v případě nově vyhlášeného tendru chceme počínat naprosto transparentně a nechceme dát nikomu sebemenší záminku tendr napadnout. Z toho důvodu budou všechny podrobnosti o zakázce uveřejněny až v momentě vyvěšení zadání veřejné zakázky ve všech povinných věstnících a na krajském profilu zadavatele tak, jak udává zákon o zadávání veřejných zakázek,“ uvedl hejtman.

Modernizaci náchodské nemocnice kraj připravuje několik let. Podle původních plánů se mělo začít stavět v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015. Po 16 odkladech termínu jej nakonec v únoru 2016 kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci také zrušil. Do třetí soutěže zasáhlo vyšetřování policie a nové vedení kraje tendr 15. prosince 2016 zrušilo.

Krajský radní pro investice Václav Řehoř (ODS) uvedl, že pracovní skupina odboru investic pracovala přes sedm měsíců na kompletní revizi projektové dokumentace i zadávacích podmínek. „Celé zadání veřejné zakázky bude oproti minulému tendru uveřejněno na krajském profilu zadavatele, odkud si ho budou moci potenciální zájemci stáhnout. Dokumentace se nebude předávat fyzicky, jako tomu bylo v minulosti,“ uvedl Řehoř. Hejtmanství předpokládá, že po zveřejnění zakázky připraví pro novináře speciální prezentaci s bližšími informacemi o celé soutěži.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Současný stav nemocnice, kromě dvou pavilonů, odpovídá době jejího vzniku před 100 lety. Nevyhovující jsou budovy, operační sály i inženýrské sítě.

Oblastní nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli, zaměstnává 1500 lidí a zahrnuje Nemocnici Náchod, Nemocnici Rychnov nad Kněžnou, Nemocnici Broumov, Nemocnici Jaroměř, Nemocnici Nové Město nad Metují a Pracoviště klinické biochemie a diagnostiky v Opočně. Celkem má pro pacienty 832 lůžek.

Podle krajského radního odpovědného za oblast zdravotnictví Aleše Cabicara (TOP 09) je schválení vyhlášení veřejné zakázky dobrou zprávou především pro zaměstnance a všechny obyvatele ze spádové oblasti. „Snažili pořídit alespoň některé přístroje, které budou k využití i v modernizovaném areálu. Například jsme poskytli nemocnici dotaci na pořízení magnetické rezonance, kterou bude možné po rekonstrukci přesunout na nové pracoviště,“ uvedl Cabicar.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?