Intimní trable nejen ženské

20. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Inkontinence je neschopnost vědomě regulovat odchod moči z těla. Je to problém především stáří, ale může postihnout i ženy a muže daleko dřív. Nejčastěji se týká žen.


ilustrační fotografie

Nemoc může mít nejrůznější příčiny, postižení mohou být výrazně handicapováni, ale není třeba zoufat a oddalovat návštěvu u lékaře, inkontinenci lze léčit.

Hlavní typy

Ženy častěji trpí tzv. stresovou inkontinencí. V Česku se jich s ní potýká přes 350 tisíc. Příčinou nebývá stres, ale náhlé zvýšení nitrobřišního tlaku, a tím i tlaku na močový měchýř při zakašlání či kýchnutí, při některých cvicích a pohybech, ale i při smíchu. Vzniká v důsledku fyzických změn v těhotenství, po porodu a při menopauze.

Při urgentní inkontinenci dojde k úniku moči bez zjevné příčiny, může být vyvolána pouhým zvukem tekoucí vody nebo vypitím velkého množství tekutin naráz.
K tomuto typu nemoci patří i tzv. hyperaktivní močový měchýř (OAB). Objevit se může i inkontinence smíšená stresová i urgentní. Pokud vás tyto potíže obtěžují, neváhejte s návštěvou lékaře. Nevíte-li, kam se obrátit, zeptejte se svého praktického lékaře, zcela jistě poradí.

Léčba

Léčebná opatření by měla spočívat především v dodržování pitného režimu a v tréninku močového měchýře, jehož cílem je snížit jeho vyprazdňování jen na každé 3 až 4 hodiny. Mnoho pacientů omezuje příjem tekutin, „mapují“ si toalety a preventivně na ně chodí co nejčastěji. Měchýř si tak navykne udržovat jen menší množství moči.

Urgenci v některých případech mohou zmírnit moderní léky (anticholinerika). Existují i přístroje, které slibují regeneraci vnitřních pánevních svalů například metodou tzv. repetitivní pulzní magnetické stimulace (více na www.krasa-zdravi.cz).

Pokud všechny metody selžou, existuje i chirurgické řešení. Úspěšná je miniinvazivní metoda, kdy se pomocí malého řezu vloží pod močovou trubici páska ze speciálního materiálu, která nadzdvihne krček močového měchýře a močovou trubici do přirozené polohy.

Nepodceňovat cvičení

Pokud se s ním setkáváte poprvé, měli byste se nejdříve poradit například s fyzioterapeutem, který vám vysvětlí, jak cviky fungují a které svalstvo při jejich vykonávání zapojujete. Popis některých cviků můžete najít i na internetu (například www.moliklub.cz). Cvičí se vleže na zádech, s míčky a s velkým míčem, na židli i ve stoji. Některé lze nenápadně praktikovat i během dne.

Mělo by se však cvičit pravidelně, nejlépe třikrát denně. Nevzdávejte to, výrazné zlepšení se ukáže až během dvou měsíců. (Pokud ne, poraďte se s lékařem nebo fyzioterapeutem.) Ženy, které trpí inkontinencí nebo poruchou statiky pánevního dna a chtějí se účastnit skupinového cvičení s možností výměny zkušeností, se mohou stát členkou tzv. Pelvis klub. Cvičení svalstva pánevního dna například metodou Pelvicore patří do celoevropského projektu nazvaného Core Wellness. Cvičení výrazně posiluje pevnost a stabilitu svalstva, zlepšuje držení těla a především – umí předcházet oslabení močového měchýře a pánevního dna.

Příčiny nemoci

Svaly a vazivo pánevního dna vytvářejí oporu především pro močový měchýř a konečník, ženám i pro pochvu. Mezi nejčastější příčiny vzniku inkontinence patří jejich ochabnutí, při kterém se močová trubice uvolní ze své původní polohy, a moč může odtékat i při malém zvýšení nitrobřišního tlaku.

Problémy může působit špatná funkce svěrače močové trubice, důvodem změn bývají i těžší porody, obezita, operativní odstranění dělohy, ale i nepřiměřená fyzická námaha. Vedle inkontinence může mít postižený problémy s udržením plynů a s kvalitou sexuálního života. Nemoc se však může objevit i souvislosti s klimakteriem, protože pokles hladiny estrogenů ovlivňuje kvalitu a sílu sliznic močové trubice a pochvy.

Jak cvičit

Všechno chce své, řká se a platí to i pro léčbu inkontinence. Cvičit bychom měli nejlépe v klidném prostředí s příjemnou hudbou, ve vyvětrané místnosti, na podložce, ve volném oděvu a s vyprázdněným močovým měchýřem. Hodinu před cvičením je dobré nejíst. Lékaři doporučují každý cvik opakovat 3–5krát a provádět ho vždy až do krajních poloh, ale bez pocitu bolesti. Rozhodující je kvalita provedení každého cviku, přičemž je ideální, pokud je můžete probrat s lékařem nebo fyzioterapeutem. A pamatujte na to, že velmi účinné je cvičení v poloze, kdy je pánev výš než hlava. Při cvičení je navíc potřeba pravidelně dýchat a kontrolovat svaly pánevního dna a správné podsazení pánve.

Zmíněná technika Pelviscore je nenáročné jednoduché cvičení pro ženy každého věku a fyzické kondice. Pokud s ním nemáte zkušenost, musíte se nejdříve naučit, jak svaly pánevního dna správně napínat a ovládat. Takže: sedněte si na židli nebo na okraj stolu, roznožte a zkoušejte nadzvednout svalstvo uvnitř pánve tak, abyste pánví nepohnuly. Hýžďové svaly zůstávají povolené. Zkuste svaly napnout co nejvíc, a pak je co nejvíc povolit. Někteří tento cvik označují jako „výtah“.

„Cvičení pánve by se mělo stát součástí běžné péče o tělo nejen u žen, ale i u mužů, především po 40. roce věku,“ říká MUDr. Oldřich Trojan, pražský sexuolog a psychiatr. „Ochablost pánevních svalů u žen často vede ke snížení intenzity prožitků při souloži, může způsobovat bolestivost při styku i další obtíže. Volná pochva může způsobit ztrátu partnerovy erekce. U mužů vede cvičení pánevního dna k lepší kontrole ejakulačního reflexu a doporučuje se i při léčbě tzv. rychlého vyvrcholení.“

Příklad cviků

Cvik 1 – poloha na břiše s vybočenou nohou, čelo leží na spojených rukách.
Ležte pohodlně. Napněte co nejsilněji svalstvo pánevního, vydržte 10 sekund a uvolněte. Opakujte 8krát, poté vyměňte nohy a opakujte.
Variace: Napněte pánevní dno, držte napětí a pak ještě krátce, rychle a intenzivně napínejte 4–5krát.

Cvik 2 – klekněte si s rozevřenými koleny tak, aby se palce dotýkaly.
Horní část těla skloňte a položte si čelo na propletené prsty rukou. Napněte svalstvo pánevního dna, držte napětí několik sekund, uvolněte. Opakujte 10–12krát.
Variace: Napněte pánevní dno, držte napětí a potom v malých kontrakcích 4–5krát rychle napněte a povolte.

Cvik 3 – lehněte si na bok, pokrčte lehce nohy a opřete se o předloktí, aby byl loket pod ramenem. Zatahujte břišní svalstvo směrem k páteři. Pomalu zvedněte hýždě od podložky, několik sekund držte, pak pomalu spouštějte a krátce uvolněte. Opakujte 6krát na každou stranu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?