Jiří Vorlíček rezignuje na funkci ředitele MOÚ

7. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Masarykova onkologického ústavu profesor Jiří Vorlíček se po šesti letech rozhodl rezignovat. Svůj úmysl sdělil písemně ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD). Jako důvod své rezignace uvedl vysoký věk.


Jiří Vorlíček letos 24. října oslaví 70 let. „Vzhledem k této skutečnosti mám za to, že nastal čas, abych odešel z pozice ředitele Masarykova onkologického ústavu,“ napsal ministrovi. Zároveň jej požádal, aby vypsal výběrové řízení na nového ředitele. Nabídl také, že se vzdá funkce den před nástupem nového šéfa ústavu.

Mluvčí MZ Štěpánka Čechová sdělila, že o termínu výběrového řízení bude rozhodnuto v nejbližších dnech.

Jiří Vorlíček

Světový standard

Jako předseda České onkologické společnosti ČLS JEP měl Jiří Vorlíček významný podíl na tvorbě národního onkologického programu a zasadil se také o vznik sítě 13 onkologických center.
„Pan profesor Vorlíček je zcela jistě velmi významnou osobou, která posunula českou onkologii nesmírně kupředu. Velmi se zasloužil o vysokou kvalitu diagnosticko-terapeutického procesu, o to, aby česká onkologie měla dostatečné vybavení a aby byla v Česku zavedena nejmodernější terapie odpovídající světovému standardu,“ reagovala primářka Komplexního onkologického centra FN Motol Jana Prausová.

Ocenila též Vorlíčkův přínos k tvorbě sítě komplexních onkologických center, jež přispěla ke zkvalitnění péče. Je i jedním z autorů a velkých propagátorů národního onkologického programu z roku 2005, pro nějž získal záštitu tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Neúnavný bojovník

K jeho zásluhám patří podle Jany Prausové i to, že centra místo rozpočtů dostávala platby na jednotlivé pacienty, za to dle jejích slov vždy bojoval „neúnavně a velmi neohroženě“. Systém byl sice zrušen, centra nyní mají své rozpočty, Jiří Vorlíček však usiluje o obnovení těchto cílených plateb. Se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou už například vyjednal proplácení jednoho z moderních biologických léčiv v tomto systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?