Konference o DRG: Nemocnice nečekají lehké časy

3. 12. 2012 7:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Na konferenci věnované tématu DRG konané 14. listopadu v pražském v Hotelu Olšanka se hovořilo nejen o nastavení DRG, ale také o úhradách za lůžkovou péči v roce 2013.


Podle náměstka MZ Petra Noska Ministerstvo zdravotnictví ČR obdrželo klíčové podklady pro přípravu úhradové vyhlášky s velkým zpožděním, a proto není jisté, zda vyhláška vyjde ještě před koncem kalendářního roku. Stejně tak je podle jeho slov potřeba počítat s tím, že vyhláška bude celkově restriktivní. Náměstek Nosek potvrdil, že v úhradách bude platba formou případového paušálu, jak se DRG jazykem legislativců nazývá, i nadále posílena.

Ministerstvo má v úmyslu pokračovat v dalším sbližování základních sazeb i přes odpor velkých nemocnic, ale zřejmě pomalejším tempem a v jiném poměru než v minulém roce. Systém DRG se tak patrně nevymaní z pout, kterými je nyní svázán. Úzké risk-koridory v mnohém připomínají předchozí systém paušální úhrady, a zdravotnická zařízení tudíž nemají příliš velkou šanci dosáhnout v případě navýšení produkce i adekvátního navýšení úhrady.

Na druhou stranu však oproti předchozímu systému výkonově-paušální úhrady zařízením umožňuje úspory, aniž by se šetření promítlo do případného snížení konečné úhrady. Účastníci konference byli seznámeni s návrhy změn v nastavení systému DRG pro příští rok. Řada z nich však ještě nebyla definitivně schválena, a tak pracovníkům nemocnic nezbývá než doufat, že se o změnách pravidel pro kódování dozví s takovým předstihem, aby do 1. ledna 2013 stihli aktualizovat informační systémy a vyškolit všechny kodéry.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?