Krátce ze světa

5. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

• Více než 8500 nakažených dětí a 112 lidských životů si již letos vyžádala epidemie spalniček ve Vietnamu. Většina obětí je mladších 10 let, podle údajů tamního ministerstva zdravotnictví není v zemi očkováno téměř 90 % nezletilých.




• Příslušník afghánských bezpečnostních sil zastřelil v nemocnici v Kábulu, kterou spravuje americká křesťanská charitativní organizace Cure, tři americké lékaře a další dva zranil. Útočník byl jako člen speciální policejní jednotky pověřen ochranou tohoto zdravotnického zařízení. „Pět lékařů vstoupilo do nemocničního komplexu a kráčelo směrem k budově, když na ně strážce zahájil palbu. Tři zahraniční lékaři byli zabiti a další dva utrpěli zranění,“ uvedl mluvčí afghánského ministerstva zdravotnictví. Ke střelbě se zatím nepřihlásila žádná organizace, útočník byl při incidentu postřelen.

Americký prezident Barack Obama oznámil, že do poloviny dubna se do nového systému zdravotního pojištění registrovalo 8 milionů obyvatel USA, což je více, než jeho kabinet původně očekával. Podle Baracka Obamy je tato skutečnost důkazem, že reforma zdravotnictví navzdory prvotním potížím a neustálé kritice funguje. Statistiky Gallupova ústavu pak ukazují, že bez zdravotního pojištění bylo na konci 1. čtvrtletí letošního roku 15,6 % obyvatel Spojených státu amerických, což je nejméně od roku 2008.

Rakouský lékař Dieter Zankl se rozhodl přizpůsobit hektickému životu svých pacientů a od května chce otevřít ordinaci s názvem Dr.ive-in na vídeňské benzinové pumpě. Kromě neobvyklé lokality se tento koncept péče „pyšní“ ordinačními hodinami od 6 do 22 hodin a možností ošetření bez předchozího objednání. Vídeňská lékařská komora nicméně neskrývá své pochyby o kvalitě péče. „Působí to jako reklamní trik, budeme proto tuto novou ordinaci pečlivě sledovat,“ uvedl její zástupce, který poukázal i na velikost plánované ordinace, jež by měla mít pouhých 8 m2. „Otázkou zůstává, nakolik je možné na tak omezeném prostoru provést seriózní lékařské vyšetření,“ dodal. Dieter Zangel se netají tím, že pokud by se provoz osvědčil v tříměsíční testovací fázi, mohl by spustit celý řetězec takových ordinací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?