Lékař, rodiče a ochrana zájmů dítěte

14. 8. 2013 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
"Co může lékař dělat, když podle jeho názoru rodiče nejednají v nejlepším zájmu dítěte?" ptá se čtenář v naší Právní poradně.


Na dotaz odpovídá Mgr. Petra Maryšková

V § 31 zákona 94/1963 Sb., zákon o rodině, je definován obsah pojmu rodičovská zodpovědnost, do které dle tohoto ustanovení patří mimo jiné péče o zdraví nezletilého dítěte, přičemž rodiče jsou ve všech dílčích aspektech náležejících do oblasti rodičovské zodpovědnosti povinni důsledně chránit zájmy dítěte.

Zjevný a závažný rozpor

V případě, že se lékař domnívá, že zájem dítěte takto chráněn není, respektive není sledován nejlepší zájem dítěte, a zároveň se nejedná o neodkladný zákrok, měl by se obrátit na orgán sociálně-právní ochrany dětí.

Ten může jednak sám působit na rodinu, jednak uvědomit obecní úřad s rozšířenou působností, který se může obrátit na soud, přičemž rozhodnutí soudu může nahradit souhlas k provedení zákroku.

Je však nutné upozornit, že aby se tak stalo, musí být rozpor mezi jednáním rodičů a nejlepším zájmem dítěte zcela zjevný a závažný, ve většině případů tedy lékař musí respektovat rozhodnutí rodičů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?