Lékaři z nemocnic odcházejí do ambulancí, tvrdí nemocnice

19. 10. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z nemocnic odcházejí do soukromých ambulancí, láká je podle nich kratší pracovní doba a méně náročná práce. Tvrdí to nemocnice i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).


Ministr obhajuje navýšení plateb do nemocnic, které praktičtí a dětští lékaři a ambulantní specialisté kritizují. Asi 7000 lékařů včera na protest zavřelo své ordinace a půl hodiny nepracovalo také asi 420 lékáren.

„Pravdou je, že lékaři nám hlasují nohama a odházejí do ambulancí. Nemáme absolutně opačný přístup, že by odcházeli do nemocnic, protože tam je to lehčí a fajnovější práce,“ řekl Ludvík. Poslední data podle něj ukazují, že je v Česku asi 41.000 lékařských úvazků. „To je i na evropské poměry nadstandardně vysoké číslo. Tak jak to, že nám chybí? A jak to, že jsou koncentrováni kolem velkých nemocnic?“ dodal ministr.

Podle něj bude nutné zařídit, aby lékaři šli i na venkov a do malých měst. Některých zemích západní Evropy je podle Ludvíka nařízeno, že lékaři musí sloužit v nemocnicích. „A když chtějí volné místo, tak je prostě jenom na venkově,“ dodal ministr.

Podle Jaroslavy Kunové, předsedkyně Asociace nemocnic ČR, která zastupuje velké fakultní nemocnice, zaměstnávají nemocnice lékaře-specialisty, kteří jsou při léčbě pacienta nezastupitelní, a to i nejnáročnějšími metodami a léky. „Pokud tito lékaři odejdou z nemocnic, pak se všichni musíme obávat, že nebude, kdo by nás ošetřil. Proto tyto lidi musíme podpořit,“ uvedla. Podle ní ale i tito odborníci odcházejí do ambulancí. „Protože vidí, že by se tam měli lépe, než je náročný režim v nemocnicích,“ dodala.

Ještě větší problém je v malých nemocnicích, uvedl Edvard Solich, předseda Asociace českých a moravských nemocnic, která zastupuje 130 nemocnic v regionech, „Nemocnice jsou v situaci, kdy politickým rozhodnutím bylo deklarováno navýšení platů. A my, jako managementy nemocnic, jsme to museli udělat. Už několik let po sobě jsme všechno navýšení dali do mezd,“ řekl.

Úhradová vyhláška podle něj problém neřeší dostatečně, protože pojišťovny podle ní pošlou nemocnicím zálohy, ale vyúčtování péče bude až za rok. „Prohlubuje se vnitřní dluh nemocnic, jsou minimalizovány opravy a renovace přístrojů. To nejde dělat donekonečna,“ dodal Solich.

Nemocnice podle něj hrají ve zdravotnickém systému s 2,2 milionu hospitalizací ročně nezastupitelnou roli. Pokrývají i 50 procent ambulantní péče. Stejně ale důležitost primární péče vyzdvihují praktici, řeší podle nich 80 až 90 procent všech zdravotních problémů.

Nesrovnatelné je podle protestujících praktiků také srovnání příjmu ordinace, který je průměrně 170.000 korun měsíčně, se mzdou lékaře v nemocnici. Ordinace má podle nich náklady na provoz, platí zdravotní sestru, účetní nebo materiál. Průměrný plat lékaře specialisty ve státních zdravotnických zařízeních byl podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí v minulém roce 71.199 korun. Mzda specialisty v soukromém zařízení v průměru 49.639 korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?