Lékárník z Olomouce, který měl zásobovat narkomany, míří k soudu

10. 7. 2012 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Případ třiatřicetiletého vedoucího lékárny v Olomouci, který údajně ve velkém zásoboval narkomany léky na předpis, míří k soudu. Státní zástupkyně na něj podala v těchto dnech obžalobu. Svým rozsahem jde podle ní o jeden z největších podobných případů na Moravě. Z vydaných léků se podle odborníků dalo vyrobit až devět kilogramů pervitinu v hodnotě 18 milionů korun. Muži, který stále v lékárně pracuje, hrozí až pět let vězení. Případem se zabývá také Česká lékárnická komora.


„Na muže jsem podala obžalobu za přečin výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedů. Obžalobu jsem podala k olomouckému okresnímu soudu. Jde o jeden z největších případů na Moravě,“ řekla dnes ČTK olomoucká státní zástupkyně Lenka Kremzerová.

Muž podle obžaloby zásoboval výrobce drog léky obsahujícími pseudoefedrin. Šlo především o Modafen a Nurofen Stop Grip. Léky vydával na základě falešných receptů. „Bylo to přes 7000 receptů. Bylo přitom zcela evidentní, že šlo o recepty falešné. Falešná byla i razítka, byly na nich nesprávné údaje. Dovozujeme z toho, že musel vědět, že jsou recepty zfalšované. Lékárník však k případu odmítl vypovídat,“ doplnila státní zástupkyně.

Podle odborníků bylo zarážející i množství těchto léků, které si z lékárny v olomoucké místní části Hodolany narkomani odnášeli. „Měsíčně vydával až 1400 krabiček s těmito léky, jiné lékárny mají přitom za stejné období průměr osm až 15 balení,“ dodala Kremzerová.

Obžalovaný muž lékárnu i nadále provozuje. Státní ústav pro kontrolu léčiv mu udělil pokutu 175.000 korun za porušení povinností stanovených zákonem o léčivech. Případem se zabývá také Česká lékárnická komora. „Naši právníci to sledují, do spisu se můžeme dostat, až je kompletní a jde k soudu. Pokud se takové jednání potvrdí, považujeme ho za velice závažné.

Nejvyšším trestem v rámci disciplinárního řízení komory je vyloučení z řad komory, což by znamenalo minimálně na pět let zrušení výkonu povolání lékárníka,“ řekl dnes ČTK mluvčí komory Aleš Krebs. Podotkl, že komora nemusí čekat do rozhodnutí soudu. „Svým rozsahem je to ojedinělé, je to nepřípustné jednání,“ dodal.

Případ považují svým rozsahem za mimořádný také olomoučtí kriminalisté. Podle nich jedinou lékárnou prošlo zhruba 7500 falešných receptů, na které bylo vydáno více než 10.560 léků. Lékárník podle nich prý narkomanům navíc radil, jak mají recepty vypadat. Podle policistů spolupracoval s výrobci drog kvůli penězům. Údajně se obohacoval na maržích z prodeje léčiv, z každé krabičky získával čtyři až šest korun.

Policisté v souvislosti s tímto případem stíhají i osmadvacetiletého muže, který podle nich falešné recepty vyráběl na inkoustové tiskárně a rozšiřoval je za peníze mezi narkomany. Zástupce vedoucího olomoucké policie Jiří Musil dnes ČTK řekl, že během rozkrývání případu žádné jiné obvinění v této kauze nepadlo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?