Liberecká nemocnice zvýší mzdy o desetinu, třetinu dá ze svého

14. 2. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice Liberec zvýší letos mzdy zdravotníků o deset procent, jak o tom loni rozhodla vláda.


Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji kvůli tomu vyplatí na mzdách navíc 70 milionů korun. Třetinu ale musí dát ze svého, protože úhrady od pojišťoven na to nestačí. Zároveň se totiž mimo jiné zvedla i minimální mzda, řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný. V druhé krajské nemocnici v České Lípě se zatím o zvýšení mezd stále jedná.

Pro letošní rok dostane liberecká nemocnice od všech zdravotních pojišťoven platby navýšené o 70 milionů, což by zdánlivě mělo desetiprocentní navýšení mezd pokrýt. Podle Nečesaného ale úhrady nezohlednily růst minimální mzdy o deset procent na 11.000 korun. „Těch 70 milionů od zdravotních pojišťoven musíme rozdat na zvýšení minimální mzdy. Protože máme asi 350 dělnických profesí, musíme akceptovat i to, že dojde ke zvýšení průměru všech našich zaměstnanců, což představuje 15 až 18 milionů korun,“ řekl Nečesaný.

Na zvýšení mezd zdravotníků tak podle Nečesaného zbude 40 až 45 milionů korun, což umožní přidat lékařům a sestrám 6,5 procenta. Další peníze tak musí přidat nemocnice na mzdy ze svého. „Díky zisku z roku 2016 ve výši 40 milionů korun, dáme našim zaměstnancům ve dvou splátkách v únoru a září zbývající 3,5 procenta tarifních mezd,“ doplnil Nečesaný. Od roku 2013 do roku 2016 se přitom mzdy v liberecké nemocnici zvýšily o 15 procent, průměrná mzda lékaře dosáhla loni 76.701 korun, všeobecné sestry berou podle ředitele v průměru 33.536 korun.

Krajská nemocnice Liberec zajišťuje kromě krajského města zdravotní péči také v nedalekém Turnově. Dohromady má 1126 lůžek. Nemocnice je akciovou společností, většinovým vlastníkem je kraj, který drží přes 74 procent akcií, menšinovými akcionáři jsou Liberec a Turnov. Zdravotnické zařízení s více než třímiliardovým obratem zaměstnává v současné době v Liberci a Turnově 374 lékařů a 873 všeobecných sester. Loňské hospodaření skončilo 40milionovým ziskem, velkou část ho nemocnice použije na zvýšení mezd.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?