Ministr zdravotnictví podepsal další mezinárodní smlouvu, tentokrát o spolupráci s Arménií

10. 2. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve čtvrtek 30. ledna 2014 podepsaly Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ministerstvo zdravotnictví Arménie „Ujednání o spolupráci v oblasti zdravotnictví a lékařské vědy“. Jedná se o rámcovou mezinárodní smlouvu, která upravuje vzájemnou spolupráci obou ministerstev v oblasti zdravotnictví a lékařské vědy.


Cílem dohody je posílení zdravotnických systémů a přispívání ke zlepšení zdravotního stavu obyvatel obou zemí. Za Českou republiku ujednání podepsal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, za Arménskou republiku jeho protějšek Derenik Dumanyan.

„Podepsaná smlouva má ulehčit případnou spolupráci českých a arménských subjektů pohybujících se v oblasti zdravotnictví a lékařské vědy. Nejedná se tedy o nastavení konkrétního projektu mezi ministerstvy, ale o smluvní a politické zaštítění spolupráce mezi českou a arménskou stranou pro futuro. Již nyní ovšem ministerstvo eviduje první projekt, který se může opřít o čerstvě podepsané ujednání, a to spolupráci v oblasti onkologie mezi Ústavem hematologie a krevní transfuze v Praze a Hematologickým centrem prof. R. H. Yeolyana. Případná další konkrétní spolupráce (například i ve vědecké oblasti) bude v budoucnu projednávána mezi zástupci ministerstev zdravotnictví obou států,“ sdělil naší redakci tiskový mluvčí MZ ČR Jan Štoll.

Další spolupráce dle politického vývoje v ČR

České ministerstvo dohodlo nedávno obdobnou mezinárodní spolupráci s Republikou Kazachstán a s Republikou Myanmarský svaz (dříve Barma). „U Republiky Kazachstán se jedná o kvalitu zdravotnických systémů, ochranu a podporu veřejného zdraví, zdravotnickou vědecko-výzkumnou činnost, léčivé přípravky a zdravotnické prostředky, zdravotnický pojišťovací systém a zdravotnickou statistiku. Mezi Republikou Myanmarský svaz a ČR jde zejména o fungování zdravotnických systémů, ochranu a podporu veřejného zdraví, zdravotnickou vědecko-výzkumnou činnost a lékovou politiku,“ doplnil mluvčí Štoll s tím, že strany mohou spolupráci dále rozšiřovat.

MZ nyní rozšiřuje spolupráci s Čínou a pole působnosti vidí také v oblasti Perského zálivu. „Konkrétní státy a spolupráce s nimi však budou, vzhledem ke změnám v politické situaci v České republice a současně personálním změnám na Ministerstvu zdravotnictví ČR, nově diskutovány a upřesněny v následujících dnech,“ uzavřel Jan Štoll.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?