Českolipské nemocnici se podařilo získat 15 nových lékařů

30. 8. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa se podařilo přes léto získat 12 nových lékařů, další tři nastoupí v září. Přibyly také nové sestry a ošetřovatelský personál. Posílit se podařilo celou nemocnici napříč odděleními, řekl ČTK generální ředitel Jaroslav Kratochvíl.


Pomohly podle něj nejen náborové příspěvky 100.000 korun pro lékaře a 20.000 pro sestru, ale také řada dalších bonusů, které krajské zařízení svým zaměstnancům nabízí.

Druhé největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji má 17 oddělení, a většině z nich chyběli ještě před prázdninami jeden až dva lékaři. Nemocnice kvůli tomu musela na přelomu července a srpna na tři týdny uzavřít oddělení neurologie včetně ambulance, na dva týdny byly kvůli nedostatku lékařů a dovoleným omezeny také plánované ortopedické operace. Teď se situace výrazně zlepšila, noví lékaři přišli podle Kratochvíla na internu, ARO, léčebnou rehabilitaci, gynekologicko-porodnické oddělení, ale i na chirurgii a dětské oddělení. V září posílí další tři lékaři neurologii, chirurgii a ARO.

Českolipská nemocnice s 475 akutnímu lůžky slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Zařízení zaměstnává 838 lidí, z toho 110 je lékařů a zhruba 415 sester. Ročně je tam hospitalizováno kolem 19.000 pacientů, dalších 280.000 lidí projde ambulancemi. Nemocnice je akciovou společností kraje, loni skončila v zisku 21,9 milionu korun při výnosech 714 milionů. I díky tomu si mohla podle Kratochvíla dovolit rozdělit v lednu na jednorázových odměnách 1,4 milionu korun a zvýšit mzdy o desetinu.

„Personální politice dlouhodobě věnujeme zásadní pozornost. Pracujeme na tom, aby prostředí v nemocnici bylo pro naše zaměstnance atraktivní ve všech parametrech. Podporujeme jejich vzdělávání a odborný růst, pozornost věnujeme zkvalitňování podmínek jejich práce, vybavujeme jednotlivá oddělení moderní technikou,“ řekl Kratochvíl. Nemocnice dává svým zaměstnancům týden dovolené navíc, dotuje stravování a nabízí například i výhodné mobilní tarify pro celou rodinu a další benefity.

Nemocnice také připravila stipendijní program, který chce spustit od září. Pomoci má přilákat do České Lípy studenty medicíny a zdravotnických oborů, jako je všeobecná sestra, porodní asistentka, ale například i radiologický asistent, zdravotní laborant nebo nutriční terapeut. Budoucí lékaři mají možnost získat stipendium 2500 korun měsíčně v pátém ročníku a v šestém dvojnásobek. Studenti vybraných nelékařských oborů mohou od nemocnice získat stipendium 1500 korun měsíčně v předposledním ročníku a 3000 v posledním. Podobně nabízí v Libereckém kraji stipendia také Krajská nemocnice v Liberci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?