Chystají se nové ceny inkontinenčních pomůcek

30. 9. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) připravila návrh, v němž zřejmě sníží ceny kompenzačních pomůcek pro inkontinentní pacienty. V nejbližších dnech o tom bude jednat s výrobci a dodavateli. V každé kategorii by měl i nadále zůstat jeden typ pomůcky plně hrazen.


„VZP má v současné době připraven návrh na úpravy cen inkontinenčních pomůcek, který bude v příštích týdnech dále dopracován a prodiskutován se zástupci dodavatelů, poskytovatelů atd. Doposud však není definitivní, a zveřejnění jakýchkoliv podrobností by proto to bylo předčasné,“ uvedl pro Zdravotnictví a medicína tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý a dodal: „Již teď ale mohu za VZP jednoznačně slíbit, že výsledek bude takový, aby na něj rozhodně žádným způsobem nedoplatili klienti. V každé kategorii inkontinenčních pomůcek je a nadále bude vždy nejméně jedna (ale většinou spíš více) pomůcka plně hrazena.“

Celkové náklady na inkontinenční činí u VZP cca 1,5 miliardy korun ročně, tedy částku srovnatelnou s ročními výdaji VZP na veškerou radioonkologii. Celý široký sortiment inkontinenčních pomůcek, které VZP svým klientům hradí, je po oblasti kardiomateriálů další skupinou zdravotnických prostředků, kde, podle slov mluvčího, pojišťovna dlouhodobě spatřuje velký prostor pro možné snižování nákladů bez dopadu na klienty.

„Pojišťovna má četné indicie, že jsou tyto inkontinenční pomůcky nezřídka předražené a že při jejich nákupu funguje obdobný systém tzv. zpětných bonusů, jako tomu bylo právě u kardiologických materiálů,“ dodal mluvčí Tichý s tím, že ceny kardiomateriálů snížila pojišťovna od roku 2013 u některých z nich až o 55 % s celkovou úsporou přes 1 miliardu korun, a to zcela bez dopadu na pacienty. Se snižováním cen naopak podle slov mluvčího přibývá výkonů, při nichž jsou dotčené kardiomateriály používány. Také u nich bude ještě v tomto roce VZP ceny dále snižovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?