Čtvrtinu ze dvou miliard dostanou sestry, slíbil Heger

3. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvě miliardy korun určené na platy zdravotníků se budou dělit. Tři čtvrtiny dostanou lékaři a čtvrtinu zdravotní sestry a další nelékařští pracovníci. Po jednání s prezidentkou České asociace zdravotních sester Danou Juráskovou to slíbil ministr Leoš Heger (TOP 09).


Jednání mezi ministerstvem zdravotnictví a odborovým klubem sice aktuálně na přátelskou dohodu nevypadají, alespoň dílčí úspěchy ze schůzek jsou ale již jisté. Dvě miliardy korun, které slíbil ministr na platy, se budou rozdělovat, i kdyby jednání zkrachovala.

A nově svůj příslib dostaly i zdravotní sestry, pro které je z balíku peněz vyhrazeno půl miliardy korun. Česká asociace sester (ČAS) takové rozhodnutí ministerstva uvítala.

Prezidentka Dana Jurásková prosazuje, aby platy lékařů a sester byly v určitém poměru, což toto navýšení umožní.

V každém zařízení bude rozdělení odlišné

Jak přesně bude rozdělování peněz probíhat, není ještě stoprocentní. Heger ale upozornil, že v každé nemocnice se rozdělování bude mírně lišit, chce totiž stanovit jen tak zvané „nepodkročitelné“ částky.

„V každé nemocnici ten zbytek bude malinko jiný, protože také potřeby každé nemocnice jsou jiné,“ vysvětlil po jednání Heger. Věří, že parlament schválí jeho návrh, aby regulační poplatky v nemocnicích stouply z 60 korun na stovku denně, takže nemocnice získají další zdroj peněz na platy.

Heger vydá k platům doporučení ředitelům přímo řízených nemocnic a požádá hejtmany, aby je převzali pro své nemocnice. Vychází z toho, že i kraje mají zájem, aby neklid kolem platů ustal. Vláda podle ministra nebude letos peníze na platy vázat, mohla by to učinit jen změnou tarifních tabulek, s tím ale nelze po rozpočtových škrtech a snižování v jiných sférách počítat.

„My se ale budeme určitě snažit, aby se upravovaly tarify pro příští rok,“ doplnil ministr.

Lékařům se rozdělení nelíbí

Hegerovo oznámení o rozdělení financí se nebude líbit odborářům. Ti již dříve avizovali, že peníze by měly být určeny jen na platy lékařů, po jednání regionálních center navíc prohlásili, že dvě miliardy jsou nepodkročitelné minimum.

Jak ministrovo rozhodnutí ovlivní další jednání bude známo v průběhu dnešního dne, kdy dojde ke schůzce mezi zástupci Lékařského oborového klubu (LOK) a ministerstva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?