Internet používá devět z deseti seniorů

22. 12. 2016 11:08
přidejte názor
Autor: Redakce

Životní styl seniorů se za posledních deset let výrazně změnil. Z výzkumu Fenomén šedesátníků vyplývá, že 60 procent seniorů touží cestovat a téměř polovina chce pracovat s novými technologiemi.




Přestože nejvyužívanějším médiem u lidí nad 55 let zůstává televize, nebojí se senioři ani nových médií. Aktivně sledují internet, mají smartphony i čtečky knih. Téměř polovina z nich je pak činná na Facebooku. A tři ze čtyř respondentů se podle výzkumu cítí mladší, než ve skutečnosti jsou. „Dnešní senioři se snaží být aktivní, vyhledávají společenské akce a nebojí se zkoušet nové věci. Lidé starší 50 let jsou nejrychleji rostoucí skupinou uživatelů internetu,“ řekl Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe, která lidem starším 50 let nabízí poradenské služby.

Z aktuálních dat TGI-MML plyne, že 87 procent lidí ve věku 55 až 65 let má připojení na internet a téměř třetina disponuje mobilním telefonem s internetem. V 81 procentech případů pak senioři internet využívají i k e-mailové komunikaci, ale k oblíbeným činnostem rovněž patří sledování počasí, zpravodajství či vyhledávání informací. Senioři přicházejí na chuť i on-line nakupování, využívají ho tři čtvrtiny z nich. Bezmála 70 procent lidí starších 55 let používá také on-line bankovnictví. Senioři jsou stále aktivnější i na sociálních sítích. Používá je 45 procent z nich. Polovina dotázaných rovněž na internetu sleduje videa a přes 30 procent seniorů internet využívá k telefonování. „Facebook a Skype je pro mnohé jedinou možností, jak být v pravidelném kontaktu s vnoučaty,“ uvádí Kunc. Ani investice do nových technologií a elektronických vychytávek není seniorům cizí. Mobilní telefony senioři nevyužívají pouze k volání a psaní zpráv, ale i k fotografování či správě kalendáře.

Telefonická asistenční služba Senior Safe je k dispozici občanům starším padesáti let, kteří jsou často terčem násilí, podvodů a nekalých praktik obchodníků. Cílem je poskytnout bezpečnost, kvalitní služby, pohodlí a dostatek informací. Společnost spolupracuje s osvědčenými dodavateli z různých oborů. Seniorům se snaží zprostředkovat seriózní a slušné jednání řemeslníků i odborné právní nebo finanční poradenství.
Více informací na: Seniorsafe.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?