Karlovarský kraj dá svým nemocnicím deset milionů na mzdy sester

24. 2. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelé Karlovarského kraje schválili dnes mimořádný příspěvek Karlovarské krajské nemocnici a.s. (KKN) deset milionů korun na platy sester. Zejména sestry na interních odděleních krajských nemocnic hrozí hromadnou výpovědí. Kraj pošle KKN peníze formou navýšení základního jmění.


KKN spravuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu.

Kraj se desetimilionovou injekcí snaží uspokojit aspoň část požadavků sester. Ty chtějí vyrovnat mzdy na úroveň ostatních zdravotnických zařízení v regionu, ale také vyřešit kritickou personální situaci.

„Nemůžu říct, že bychom byly zcela spokojeny. Ale padlo několik dalších návrhů, nejen za strany kraje, ale i státu, o kterých budeme jednat. Budeme se také bavit s kolegyněmi z karlovarské nemocnice o společném postupu,“ řekla po hlasování zastupitelů hlavní sestra chebské interny Miroslava Korseltová.

Podle ní setrám záleží na tom, aby nemocnice fungovala. „Bohužel bez sesterského personálu to nepůjde. Některá oddělení pracují s 50 procenty sesterského personálu. Některá fungují jen tak, že tam pracují důchodkyně, žáci zdravotnických škol, brigádníci…,“ popsala Korseltová.

Ale zatímco by sestry chtěly, aby se mzdy zvedly o tisíce korun, desetimilionová dotace vystačí jen na zvýšení o zhruba 1000 korun hrubého. Ze 700 zaměstnanců, kteří spadají pod střední zdravotnický personál, je nyní v KKN asi 534 sester.

Podle generálního ředitele KKN Josefa Märze nyní chybí asi 100 sester podle minimálních požadavků pojišťoven a asi 150, pokud by KKN naplnila svůj personální plán. Možnosti vlastních úspor, které by mohly být využity na mzdy, jsou už minimální, v řádech stovek tisíc nebo maximálně jednotek milionů, uvedl März.

Podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) by další prostředky mohl kraj ještě rozdělit z očekávaného přebytku hospodaření z loňského roku. Také ministerstvo zdravotnictví, jak dnes hejtmanka řekla, připravuje dotační titul ve výši 400 milionů korun, z něhož by nemocnice mohly čerpat peníze na platy sester u lůžek.

Na zastupitelstvu ale zaznělo, a to z řad koalice i opozice, že základním problémem je špatně fungující systém financování českého zdravotnictví, stejně tak jako špatný systém vzdělávání sester, kvůli kterému je jich kritický nedostatek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?