Lékový ústav chystá tendr na dalšího pěstitele českého konopí

29. 8. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) chce získat dalšího dodavatele českého konopí. S Elkoplastem Slušovice má smlouvu na dodávku 40 kilogramů léčebného konopí, převzal od něj však zatím jen 11,2 kilogramu. S novým dodavatelem by se měla nabídka rozšířit tak, aby léčebné konopí vyhovovalo širšímu spektru pacientů.


ČTK to řekla mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

„Předmětem zakázky by mělo být nejen aktuálně dostupné konopí s obsahem THC 19 procent a CBD jedno procento, ale i konopí s jinými poměry účinných látek, které vyhovují širšímu spektru pacientů,“ uvedla.

Tendr by měl být vypsán co nejdříve po 1. říjnu, kdy nabude účinnosti nový zákon o veřejných zakázkách. SÚKL chystá novou zadávací dokumentaci, v níž stanoví konkrétní podmínky pro uchazeče.

Mluvčí zdůraznila, že i přes problémy s převzetím druhé dodávky léčebného konopí smlouva s Elkoplastem Slušovice stále běží. Počátkem července lékový ústav odmítl převzít dodávku, protože firma nepředložila certifikát dokládající kvalitu konopí. Dostupnost pro pacienty nebyla ohrožena, SÚKL disponoval deseti kilogramy konopí z první dodávky, které lze použít až do ledna 2017.

„Jakmile bude mít pěstitel požadovaný certifikát k dalším dodávkám, je SÚKL připraven konopí pro léčebné použití v souladu se zákonem vykoupit,“ shrnula mluvčí.

První dodávku léčebného konopí poskytl Elkoplast na základě nizozemského dokladu o jakosti. Certifikát ale nezahrnoval kompletní rozsah analýz podle české legislativy. Pěstitel dostal výjimku, chystanou druhou dodávku měl doprovodit certifikátem české laboratoře, která prý ale v Česku není.

K dnešku bylo v lékárnách vydáno 1156,5 gramu konopí pro léčebné použití. Bylo to 131 výdejů, nejde však o celkový počet pacientů, některým mohlo být konopí vydáno opakovaně. Rámcovou smlouvu, na jejímž základě mohou lékárny objednávat české konopí, má se SÚKL nyní uzavřeno 20 lékáren. Předepisovat léčebné konopí může 13 lékařů.

Konopí je v Česku dostupné výhradně na elektronický recept s omezením. Léčbu konopím povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny, léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?