Lidé nakupují stále více léků mimo lékárny

29. 9. 2016 16:09
přidejte názor
Autor: Redakce

Prodej vyhrazených léčivých přípravků mimo lékárny je v České republice možný od roku 1998, ale až v poslední době se počet jejich prodejců začíná zvyšovat. Aktuálně jich je podle databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv zhruba 1970, zatímco lékáren je u nás 2410.




Uvedený trend přináší výhody v podobě dostupnosti základních léčivých přípravků bez předpisu a doplňků stravy v místech, kde lékárny chybí, a v časech, kdy jsou uzavřeny. Zejména jde o čerpací stanice pohonných hmot, které mají většinou otevřeno nepřetržitě. V minulosti proběhly diskuse o tom, zda lék podaný z rukou nefarmaceutického pracovníka nepředstavuje pro kupujícího riziko. Mimo lékárny lze však prodávat pouze vyhrazené léčivé přípravky, tj. omezený okruh léčiv vhodných pro samoléčbu. V ČR se jedná o 300 položek, většinu tvoří léčivé čaje.

Pro zajištění bezpečnosti spotřebitelů je klíčové, aby prodejci při skladování, nakládání a prodeji těchto léčiv dodržovali zásady dané vyhláškou č. 106/2008 Sb. Lidé, kteří se pak rozhodnou zakoupit si lék bez předpisu, by měli dodržovat několik základních pravidel: pečlivě číst příbalovou informací, hlídat, zda neužívají dva léky se stejným složením, a v neposlední řadě vyhledat lékařskou pomoc, pokud léky nepomohou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?