Na rozvoj lékařství v Karlovarském kraji dohlédnou superprimáři

28. 7. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Karlovarském kraji už vybraly takzvané superprimáře, tedy odborníky, kteří budou dohlížet na rozvoj jednotlivých medicínských oborů. Každý z těchto odborníků by měl spolupracovat s politickým vedením kraje a uceleně informovat o potřebách svého oboru například ve vzdělávání, přístrojovém vybavení i dalších aspektech, řekl ČTK hejtmanův náměstek Jakub Pánik (ČSSD).


„Jednou z věcí, se kterou jsme počítali v rámci koncepce rozvoje zdravotnictví, bylo i to, že vzniknou garanti - odborníci pro daný obor - v rámci celého kraje. Nebudeme tak jednat s jednotlivými odděleními, kdy máme například akutní lůžkovou péči na čtyřech místech v kraji. Ale opravdu bude jeden odborník, který bude schopný pro politické vedení kraje definovat vývoj oboru v blízké i vzdálenější budoucnosti,“ řekl Pánik. Tento koncept se podle něj osvědčil už v jiných krajích.

Úkolem každého z těchto odborníků by mělo být prosazení vlastní koncepce rozvoje konkrétního oboru, kontroloval by dodržování jím navržených kroků. Měl by mít přehled o personálním a technickém vybavení ve svém oboru na všech pracovištích a vytvářet plány lidských zdrojů a technické obnovy. Kromě toho by dbal na vzdělávání mladých lékařů, spolupracoval se zahraničními kolegy nebo usiloval o akreditaci svého pracoviště.

Odborníci by měli působit v 15 oborech a budou mít přístup k základním údajům ze všech nemocnic v regionu. Budou tak mít přehled a možnost posoudit skutečný stav a potřeby svého oboru v rámci celého kraje. Většinu ze superprimářů nominovala Karlovarská krajská nemocnice, pod kterou spadají nemocnice v Chebu a Karlových Varech. Navržené odborníky bude v srpnu schvalovat rada Karlovarského kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?