Náborový příspěvek od Karlovarského kraje využili dva noví lékaři

6. 12. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
V Karlovarském kraji slouží od letoška dva noví lékaři interny, se třetím lékařem chce kraj uzavřít smlouvu.


Novým internistům, kteří se zavážou v kraji pracovat po dobu tří až pěti let, nabízí kraj náborové příspěvky, a to jak lékařům, tak sestrám. Žádná sestřička ale letos o nabídku zájem neprojevila, řekl krajský radní Jan Bureš (ODS).

„Každý, kdo by nastoupil do Karlovarského kraje na interní oddělení, ať už jde o lékaře nebo o sestřičku, může čerpat náborový příspěvek. Pro lékaře je to 400.000 korun a je to na tři až pět let, záleží na tom, jestli je lékař atestovaný, nebo ne. Pro sestřičky je to 150.000 a záleží na tom, jestli má vysokoškolské vzdělání, nebo ne. U vysokoškolaček je to na tři roky, u těch, které si vzdělání budou teprve dodělávat, je to na pět let,“ řekl Bureš.

V letošním roce o náborový příspěvek neprojevila zájem žádná sestra, lékařů bylo pět. Tři z nich se ale nakonec rozhodli smlouvu nepodepsat, dva ji podepsali a další smlouvu s běloruským internistou bude schvalovat krajské zastupitelstvo na následujícím zasedání. Příspěvek jde z rozpočtu Karlovarského kraje, přičemž lékař může práci vykonávat i v zařízení, které kraji nepatří.

Krajská rada už začátkem roku vyhradila z rozpočtu 14,5 milionu korun právě na náborové příspěvky a na zvýšení mezd internistům. Lékaři si polepšili nejméně o 7000 korun měsíčně, sestry nejméně o 2000 korun. Na nedostatek personálu na interních odděleních dlouhodobě upozorňují všechny čtyři nemocnice, které internu provozují. Loni na podzim už hrozilo uzavření interny v Sokolově, provozovatel nemocnice, společnost Nemos, ale nakonec dokázala chod oddělení zajistit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?