Razantní akce je podle lékařských odborů vhodná ve volebním roce

30. 9. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Razantnější akci, aby se ve zdravotnictví zlepšily podmínky, je podle lékařských odborů lepší uspořádat v příštím roce, kdy se konají celostátní volby. Politici jsou přístupnější k vyjednávaní a spíš učiní kroky, které povedou je změnám ve zdravotnictví, řekl na setkání s lékaři pardubické nemocnice předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel.


„Faktologie a nebezpečná čísla“, která se jen říkají, teď nikoho nezajímají, dodal Engel. Odborář upozornil na výzvu Děkujeme, odcházíme, která podle něj byla úspěšná, protože odbory měly lepší vyjednávací pozice. V roce 2011 více než 3800 lékařů dalo výpovědi. Protestovali tím proti neutěšenému stavu ve zdravotnictví. Později je stáhli.

Výzva vedla k podepsání memoranda o úpravě poměrů ve zdravotnictví. Podle odborů ale nebylo kompletně splněno, a proto jej vymáhá soudně. Současný ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) dokument nepovažuje za právně závaznou smlouvu se sankcemi.

Organizace při letošní akci Měsíc pravdy prezentuje personální nouzi v českých nemocnicích. Na dnešním setkání zaznělo, že lékaři mají tak vysoké přesčasy, že péči pacientům zajišťují trvalým porušováním pracovněprávních předpisů.

Všech pět nemocnic, které zřizuje kraj, aktuálně hledá 42 lékařů. Pardubický odborář a lékař Martin Kubrycht upozornil, že například lékaři na kardioddělení pracují měsíčně 151 hodin a s pohotovostní službou jsou měsíčně k dispozici 225 hodin.

„V radikálních akcích se porážíme my sami. Vyzvali jsme lékaře k dodržování zákoníku práce, aby odpracovali jen určený počet přesčasových hodin, ale nenašli jsme dostatečnou podporu,“ řekl Kubrycht.

Ředitelka pardubické nemocnice Ivana Urešová dnes ČTK řekla, že v Pardubicích víc než lékaři schází zdravotnický personál. „Neříkám, že máme lékařů nadbytek, rozhodně nemusíme omezovat provoz. Co se týká počtu lékařů, jsme na to ze všech (krajských) nemocnic nejlépe,“ řekla ředitelka. Naznačila však, že optimální počet lékařů v Pardubicích není, statistiky z hlavy nevěděla.

„Optimum je, abychom mohli dodržovat zákoník práce. Máme systém ústavních pohotovostních služeb řešený dohodami o pracovní činnosti, což je nejčistší způsob v republice, který může být prozatím nastaven,“ uvedla.

Od ledna příštího roku vládá počítá se zvýšením platů. Mzdy lékařů a sester by se měly navýšit o deset procent tři roky po sobě. Loni měli lékaři průměrný plat ve státních nemocnicích 62.735 korun. Při splnění memoranda by loni základní plat činil od 36.325 korun pro lékaře absolventa do 72.650 korun pro plně kvalifikovaného lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?