V Jihomoravském kraji je epidemie žloutenky typu A

28. 7. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj a především Brno zasáhla největší epidemie žloutenky typu A za posledních 15 let, řekla ČTK Radka Boháčová z krajské hygienické stanice. Podle ní hygienici zaznamenali od začátku roku kolem 107 případů nákazy. Další přibývají.


Loni za celý rok bylo 27 nakažených, předloni 21 a v roce 2013 zaznamenali 14 případů. Hygienici nabádají lidi, aby dodržovali základní hygienické návyky a řádně si umývali ruce.

Epidemie nejvíce zasáhla Brno. „Je v něm asi 80 procent nemocných. Větší množství je jich také na Blanensku, poté už jsou jednotky v jiných regionech kraje,“ uvedla Boháčová. Dodala, že většinu nemocných tvoří lidé na okraji společnosti, v poslední době se však nákaza dostává i mezi běžné občany. Každý týden přibývá zhruba deset nových nemocných.

Renata Ciupek z krajské hygienické stanice uvedla, že nejvíce nakažených je ve věku od 24 do 35 let. „Několik desítek osob je pod lékařským dohledem pro podezření z nákazy. Protiepidemická opatření se zatím úspěšně uplatnila u téměř 400 lidí, u nichž se podařilo vzniku onemocnění včas zabránit,“ sdělila Ciupek.

Nakažený šíří virus kolem sebe kontaktem. Pokud si neumyje ruce, může ho podle Boháčové zanechat na klice nebo na jiných předmětech, kterých se pak dotýkají ostatní. Virus vniká do těla ústy a z těla je vylučován stolicí, a to ještě před propuknutím nemoci. Příznaky v podobě zvýšené teploty, bolesti svalů a kloubů, nevolností, zvracením nebo zežloutnutím očního bělma nebo kůže se objevují obvykle po 14 až 50 dnech od nákazy. „Každý by měl v tomto případě vyhledat lékaře,“ zdůraznila Boháčová. Podle ní je důležité, aby si lidé umývali ruce teplou vodou a mýdlem vždy po použití WC a před konzumací každého jídla. Hygienici nedoporučují pití z jedné láhve, ukusování společné svačiny nebo sdílení cigarety.

Na situaci už zareagoval i Dopravní podnik města Brna, který přijal opatření týkající se očisty vozidel. „Nově se bude provádět silnějšími dezinfekčními přípravy. Nadále platí, že vozy dopravního podniku prochází pravidelným mytím. Patří mezi ně denní očista, kdy se čistí jednou denně podlahy, madla a okolí oken, a celková očista, kdy se jednou měsíčně kompletně myje celý interiér vozu od podlahy až po strop,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Podle Boháčové se lidé mohou nákaze vyhnout nejen mytím rukou, ale i očkováním. „Očkovací látka stojí jedna dávka kolem 1000 korun a podávají se dvě. Dostačuje to zhruba na 25 let,“ dodala Boháčová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?