Mzdy v českolipské nemocnici zatím stoupnou o 6,5 %

6. 3. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Mzdy v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa zatím stoupnou o 6,5 procenta. Dohodli se na tom zástupci čtyř odborových organizacích nemocnice a její management.


Navýšení bude vyplaceno zpětně od ledna letošního roku. Informovala o tom mluvčí nemocnice Kateřina Amrichová. Vláda loni rozhodla, že mzdy zdravotníků by letos měly stoupnout o deset procent. Zbývající 3,5 procenta by zaměstnanci českolipské nemocnice měli dostat v listopadu. Nemocnice jim i tyto peníze vyplatí zpětně od ledna. „Počítá se s tím takto v závislosti na hospodářském výsledku,“ uvedla Amrichová.

Českolipská nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, jejím vlastníkem je Liberecký kraj. Od roku 2006 je akciovou společností. Nemocnice se svými 475 akutními lůžky slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice v regionu není. Zařízení zaměstnává zhruba 840 lidí, z toho je 110 lékařů a asi 400 sester. Kvůli nedostatku chirurgů musela ale v únoru omezit plánované operace. Lékaři a sestry chybějí prakticky na každém ze 17 oddělení.

Ani ekonomická situace není dobrá, i když to ještě na začátku roku vypadalo, že loňské hospodaření skončí v černých číslech. „Po nástupu nového vedení se ukazuje, že nemocnice bude za loňský rok ve ztrátě zhruba 17 milionů korun,“ řekl ve čtvrtek náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Navíc má podle něj nemocnice zhruba za 60 milionů korun nezaplacených faktur po lhůtě splatnosti. Nové vedení má nemocnice od února, kdy jejím řízením byl pověřen předseda představenstva Pavel Marek. V čele nemocnice vystřídal Jaroslava Kratochvíla, který zdravotnické zařízení vedl více než tři roky. Hlavním úkolem nového vedení je podle Sobotky stabilizace nemocnice po stránce ekonomické i personální.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?