Na Ústecku chybí 200 pečovatelek, kraj jim zvýší plat i ze svého

9. 5. 2017 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V sociálních ústavech v Ústeckém kraji chybí v sociálních službách přes 200 zaměstnanců. Kraj to zjistil při mapování personální situace.


Kraj se snaží zaměstnance sociálních služeb udržet i zvýšením platů. Od května každému přidá 1000 korun měsíčně. S nedostatkem personálu se potýkají domovy pro seniory nebo ústavy sociální péče. „V rámci příspěvkových organizací zřizovaných Ústeckým krajem byl definován deficit 49 pracovníků, v rámci celého Ústeckého kraje pak deficit 204 pracovníků,“ řekla Markéta Flochová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Situace se liší podle měst i zřizovatelů. Například v krajském městě výraznější potíže s nedostatkem lidí nejsou. „Personální situaci řeší ředitelé jednotlivých organizací. Vedení města se setkává s řediteli, v tuto chvíli jako zřizovatel nemáme žádné informace o alarmujícím stavu nebo o výjimečných požadavcích ani o omezení služeb,“ řekla mluvčí radnice Romana Macová. K omezení péče nemusel přistoupit ani kraj. „V souvislosti se špatnou personální situací nebyly ještě v rámci příspěvkových organizací zřizovaných Ústeckým krajem v oblasti sociální omezovány sociální služby,“ doplnila Flochová.

Kraj se snaží udržet zaměstnance sociálních služeb zvýšením platů. Z přebytku hospodaření z loňského roku uvolnil bezmála 17 milionů korun právě na mzdy. „Chceme stabilizovat situaci, nechceme, aby lidé odcházeli,“ řekl náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). Peníze dostanou organizace jako provozní příspěvek. Plat by se měl zvýšit více než 1500 zaměstnanců. „Rozhodli jsme, že dostanou opravdu ti v přímé péči, ti, kteří se starají o lidi. Netýká se to managementu, netýká se to lidí s příplatkem za vedení, ale pouze opravdu té obslužné péče,“ uvedl Klika. Každý z těchto zaměstnanců by tak měl od květnové výplaty dostat 1000 korun měsíčně navíc.

Potíže jsou způsobené nízkými platy, situaci musí podle kraje řešit především stát. „Tlačíme i s asociací poskytovatelů, aby stát rozhodl a finančně stabilizoval tato zařízení. Jde o kraje, města, obce, neziskový sektor. Musíme si uvědomit, že ty peníze tam prostě chybí a ti lidé nám utíkají do průmyslových zón raději dělat manuální činnost,“ řekl Klika.

Krajům chybí například prostředky dofinancování zvýšení platů o čtyři procenta, platného od loňského listopadu. V Ústeckém kraji je to 81,5 milionu korun. Dalších bezmála 105 milionů by bylo podle údajů kraje potřeba, pokud od 1. července bude změněn počet platových tarifů, čímž se zvýší platy. Za všechny kraje je to podle odhadů 1,4 miliardy korun. „Pokud to na vládě projde, tak doufám, že ministr financí (Andrej Babiš) uvolní finanční prostředky. Nemůžeme se bavit o tom, že navýší a dá třeba jen část. Pokud ty peníze nedostaneme komplet, tak nemáme co dát,“ dodal Klika.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?