Nemocní zaměstnanci by mohli pobírat vyšší nemocenskou

12. 4. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci v pracovní neschopnosti by se mohli dočkat vyšší nemocenské. Zatímco nyní dostávají od 15. dne nemoci 60 procent příslušného vyměřovacího základu, nově by od 31. dne nemoci měli dostávat 66 procent a od 61. dne až 72 procent denního vyměřovacího základu.


Počítá s tím pozměňovací návrh bývalého odborového předáka a poslance za ČSSD Jaroslava Zavadila, který ho chce vložit do vládní novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení. Tato novela má především podnikatelům zjednodušit administrativu spojenou s placením odvodů.

Zaměstnanec nyní v prvních třech dnech nemoci nedostává nic, poté do 14. dne dostává náhradu mzdy od zaměstnavatele. Poslanec Zavadil argumentuje tím, že po odeznění ekonomické krize vzniká prostor pro to, aby systém nemocenského pojištění lépe naplňoval svůj účel a propad příjmů u déle trvajících nemocí nebyl tak výrazný. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) tento návrh podpořila s tím, že ho schválila celá koalice. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to označil za jednu z priorit sociální demokracie na této schůzi Sněmovny.

Rozsáhlý pozměňovací návrh předložil Jiří Běhounek (za ČSSD). Navrhuje v něm mimo jiné zřídit registr ošetřujících lékařů, který by spravovalo ministerstvo práce. Upravuje i Jednotný informační systém práce a sociálních věcí. Jeho správcem má být ministerstvo práce. Chce také zavést elektronickou neschopenku, ponechává ale i možnost jejich papírové podoby. Také tento návrh ministryně Marksová podpořila.

K návrhu se ale kriticky vyjádřil Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že jde o poměrně robustní návrh, který není s ničím provázaný, není připravený a neprošel standardním připomínkovým řízením. „Je to věc která si zaslouží řešení, ale ne takhle,“ podotkl.

Vláda předložila poslancům novelu s tím, že jejím cílem je zjednodušit administrativu živnostníkům. Navrhované změny v ní vycházejí ze zkušeností České správy sociálního zabezpečení. Například zálohy by měly být splatné v měsíci, na který se platí. Nově by měl být stanoven měsíční vyměřovací základ pro výši záloh na pojistné na důchodové pojištění.

V nemocenském pojištění mají podle vládního záměru dostat oprávnění potvrzovat na žádosti o peněžitou pomoc v mateřství očekávaný den porodu nejen ošetřující lékaři, ale i porodní asistentky. To ale narazilo na nesouhlas výboru pro sociální politiku, který navrhuje tuto část z předlohy vypustit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?