Nemocnice musí být bezpečná pro pacienty i personál

9. 9. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro nemocniční zařízení představuje systematické mytí, dezinfekce a sterilizace instrumentaria základní předpoklad odstranění rizik jak pro pacienta, tak pro ošetřující personál. Zkušenost, inovace a využívání poznatků z praxe jsou zásadními kritérii při vývoji a výrobě mycích a dezinfekčních automatů firmy Miele pro potřeby nemocničních zařízení.


Přístroje Miele PROFESSIONAL zajišťují optimální výsledky čiš tění a termickou dezinfekci podle mezinárodní normy EN ISO15883 (ČSN EN ISO15883). Tato řada přináší kompletní systémová řešení pro přípravu veškerého instrumentaria. S využitím inovativních postupů OXIVARIO, OXI VARIO PLUS a OR - THO VARIO, které nabízejí optimální péči o nástroje podle povahy materiálu a druhu znečištění, mohou být zvládnuty i zvláště kritické případy. Těmito novými mycími postupy jsou například za pomocí oxidace odstraňovány i zaschlé zbytky proteinů a současně je šetrně nakládáno s nástroji z nerez oceli či hliníku.

Centrální sterilizace zajištěná kvalitními přístroji by měla patřit mezi důležitá oddělení každé moderní nemocnice. Příkladem takto vybaveného pracoviště je Nemocnice Havlíčkův Brod, která zaujímá významné místo v kraji Vysočina. Anna Poláková, která zde působí jako staniční sestra na oddělení centrální sterilizace, k tomu uvádí: „V červnu 2008 jsme obhájili akreditační šetření SAK ČR. V naší nemocnici pracuje 1 031 zaměstnanců, pro spádovou oblast 100 tisíc obyvatel, s 561 lůžky.

Centrální sterilizace zde patří pod společné vedení Centrálních operačních sálů, v čele s vedoucím lékařem a vrchní sestrou. Centrální operační sály disponují 10 sály pro obory chirurgie, ortopedie, urologie, gynekologie, oční a ORL. V roce 2008 bylo na těchto sálech provedeno 7 700 operací.

Centrální sterilizace dále zajišťuje před sterilizační přípravu, sterili zaci a výdej pro 40 jednotlivých stanic oddělení naší nemocnice a 20 externích zákazníků. Na centrální sterilizaci v naší nemocnici pracuje 6 SZP včetně staniční sestry, 7 NZP (5 žen a 2 muži). Úklid je zajištěn 2 stálými pomocnicemi z úklidového střediska. Pracovní doba je od 6.00 do 20.00 hod. a je zajištěna postup ným příchodem na pracoviště. O víkendech a svátcích je pro voz na centrální sterilizaci od 6.00 do 14.00 hod. Příjem, mytí a sklad sterilního materiálu a expedici zajišťují sanitářky a sanitáři, úsek seto -vání včetně zavážení sterilizátorů je v kompetenci sester. Na úseku dezinfekce a mytí došlo v lednu 2006 k výměně jedné myčky Lancer za myčku Miele G 7826 s 10 síty, v le toš ním roce k vý měně druhé za myčku Miele PG 8528 s 12 síty. Na obou provádíme kolem 10 cyklů denně. Na pracovišti centrální sterilizace provádíme také mytí operační obuvi – v původní myčce Lancer – kolem 100 párů denně.

V roce 2006 jsme řešili problém ukončení do dávky technické páry z kotelny a tím následné nainstalování vyvíječů páry. Nemocnice tuto situaci vyřešila zakoupením 2 parních sterilizátorů Sterivap o kapacitě 600 a 400 litrů od firmy BMT. Denně se provede na obou sterilizátorech kolem 14 cyklů. Došlo ke snížení kapacity sterilizátorů o 200 litrů – neprovádí se již sterili zace operačního prádla, od 1. 1. 2009 bylo celoplošně zavedeno jednorázové rouškování. Objednávání, skladování a výdej tohoto rouškování je zajištěn pracovištěm centrální ste ri li zace. Nízko teplotní sterilizaci neprovozujeme, v roce 2006 byl zrušen formaldehydový a v roce 2008 etyle noxidový sterilizátor.

V roce 2008 bylo nasetováno 24 630 kontejnerů, z toho 16 400 pro operační sály a 8230 pro oddělení. Za první pololetí letošního roku 123207 ks jednotlivých balení. V letošním roce plánujeme od 1. 9. zkušební pro voz informačního systému Medix s dokumentací procesů DP 3,5 CZ, stejně jako instalaci prokládacího plazmového sterilizátoru Sterad 100 NX. Od začátku provozu centrální sterilizace v roce 1997 je naším mottem: Nemocnice musí být bezpečná pro pacienty, personál i okolí.“


O autorovi: Poláková Anna, staniční sestra centrální sterilizace

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?