NKÚ si posvítil na dotace pro regionální zdravotnická zařízení

7. 4. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) odhalil chyby při poskytování dotací ministerstvem zdravotnictví na opravy některých regionálních zdravotnických zařízení.


NKÚ prověřoval dotace, které ministerstvo zdravotnictví poskytovalo v letech 2009–2012 v rámci dotačního programu „Podpora rozvoje a obnovy zdravotnických zařízení“. Ten je určený pro zdravotnická zařízení zřízená obcí nebo krajem a klade si za cíl zlepšit poskytování zdravotní péče tím, že jim umožní investovat více do svého vybavení.

Nedostatky, ať už na straně ministerstva nebo příjemců dotací, se objevily téměř v polovině prověřovaných případů, při nichž stát mohl přijít o bezmála 70 milionů korun.

Neoprávnění příjemci

Podle zjištění kontrolorů NKÚ ministerstvo mnohdy poskytovalo dotace v rozporu s pravidly svého programu nebo naopak zdravotnická zařízení nevyužila získané peníze tak, jak měla. „Kontroloři prověřili nejen ministerstvo jakožto správce programu, ale i samotné příjemce dotací. V kontrolovaném období ministerstvo z programu spolufinancovalo 51 akcí za 790,4 milionu korun. Kontroloři prověřili 22 z nich za celkem 515,8 milionu korun. Nedostatky ve výši 68,6 milionu korun NKÚ našel u 10 akcí,“ uvedl úřad ve své tiskové zprávě.

Podle NKÚ ministerstvo samo porušilo pravidla, když poskytlo dotace na opravy pěti zdravotnických zařízení, která nebyla zřízena obcí či krajem, nýbrž byla v majetku obcí, měst nebo církve. Tímto mechanismem byly podle NKÚ špatně rozděleny dotace v celkové hodnotě přesahující 24 milionů korun.

Peníze šly nejen do zdravotnictví

Ač měly dotace sloužit výhradně pro zdravotnické účely, obce je často využívaly i na něco jiného. Kontroloři popisují případ dotace ve výši 2,56 milionu korun pro obec Bouzov, jež měla být využita na zateplení pláště a výměnu oken a vchodových dveří tamního zdravotnického zařízení. „Kontroloři na místě zjistili, že pro zdravotnické účely obec využívala jen třetinu budovy a zbytek pronajímala jako byty,“ shledal NKÚ.

Podobný případ se stal v městské části Praha 11. I tam byly dotace poskytnuty na zateplení pláště tamní polyfunkční budovy. „Navzdory tomu, že tyto peníze měly sloužit k podpoře regionálního zdravotnictví, ministerstvo později souhlasilo s tím, že část budovy začala být využívána jako školka,“ informovali kontroloři „Město Hořice dostalo dotaci ve výši 2 milionů korun na výměnu oken multifunkční budovy, v níž lékaři využívali jen třetinu plochy. Při kontrole v terénu navíc naši kontroloři zjistili, že město nechalo vyměnit pouze vnější křídla oken a ta vnitřní nechalo jen opravit. Město tak část peněz použilo neoprávněně,“ upřesnil v dalším z příkladů úřad.

Překračování vlastních pravidel

Přestože dotace měly podle interpretace pravidel programu kontrolory NKÚ sloužit k zabezpečení nejnutnějšího vybavení potřebného k včasné diagnostice a případné následné péči, ministerstvo zdravotnictví v rámci tohoto programu uvolnilo peníze i na účely, jež byly zřejmě v rozporu se stanovenými pravidly. „Ministerstvo z programu uvolnilo téměř 1,7 milionu korun pro Nemocnici Jablonec nad Nisou, která si za tyto peníze pořídila devět venkovních kamer k on-line sledování areálu nemocnice a venkovní osvětlení,“ píše se ve zprávě NKÚ.

V dalších popisovaných případech pak kontroloři NKÚ identifikovali problém v míře účasti ministerstva na financování jednotlivých projektů. Ve dvou případech se stalo, že MZ překročilo maximální 80% podíl, kterým se na projektech mohlo finančně spolupodílet.

Ministerstvo si dá příště pozor

Ministerstvo zdravotnictví v reakci na zveřejněnou zprávu NKÚ uvedlo, že stanovisko kontrolorů považuje za závazné a upraví pravidla dotačního programu tak, aby se podobné chyby v budoucnu neobjevily.

K výsledkům této kontroly také konstatovalo, že případ města Hořice byl jediný, kde skutečně došlo ke zneužití poskytnutých finančních prostředků, respektive porušení rozpočtové kázně. U drtivé většiny kontrolovaných projektů tak prý šlo pouze o formální pochybení a nikde jinde než v Hořicích se nestalo, že by došlo ke ztrátě veřejných peněz. „Porušení rozpočtové kázně bylo konstatováno pouze v jednom případě, zde byla provedena kontrola finančního úřadu, která toto porušení neshledala,“ poznamenalo ministerstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?