Nový přístroj umožní u laboratorních myší sledovat vývoj nemocí

8. 2. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Fyziologický ústav Akademie věd představil nový přístroj, který umožní sledovat tkáně či růst nádorů v těle laboratorních myší a krys. Vědci tak získají poznatky o řadě nemocí, například diabetu, metabolických poruchách či epilepsii.


ČTK to řekl František Vyskočil z ústavu. Přístroj za 11 milionů korun byl z velké části hrazen z EU, vyšetřovací metody jsou pro zvířata bezbolestné.

Systém µCT/PET kombinuje dvě zobrazovací metody. Z počítačové tomografie získají badatelé podrobné informace o anatomické stavbě organismu, takzvaná pozitronová emisní tomografie pak ukáže funkce jednotlivých tkání a orgánů.

Podle záření tak vědci například určí, které tkáně spotřebovávají víc cukrů, kde je tkáň deformovaná nebo špatně roste či kde je tkáň se zánětem. To může ukazovat na některá onemocnění. „Můžeme sledovat v čase i několika měsíců vývoj těchto patologických znaků,“ popsal Vyskočil.

Přístroj o velikosti zhruba 80 krát 80 centimetrů má zvenčí zabudováno jakési korýtko, kam se hlodavec v lehké narkóze umístí. V zařízení je pak podroben všem potřebným vyšetřením, může to trvat pět minut až dvě hodiny.

„Tento přístroj bude využíván především pro studium změn v anatomické stavbě a metabolismu orgánů a tkání na experimentálních zvířecích modelech lidských onemocnění, jako jsou metabolické poruchy - diabetes, obezita, onemocnění nervového systému - epilepsie, Alzheimerova choroba a nemoci kardiovaskulárního aparátu - ischemická choroba srdeční, hypertenze,“ popsal Pavel Flachs odpovědný za provoz laboratoře celotělové analýzy.

K přístroji zakoupil ústav i anesteziologickou jednotku a systém pro sledování životních funkcí, například dechu a tělesné teploty. Z celkové částky 11 milionů korun šlo z rozpočtu ústavu 7,5 procenta, zbytek z regionálního programu EU určeného pro Prahu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?