Čeští a rakouští záchranáři smějí zasahovat i ve druhém státě

27. 9. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje a Horního Rakouska může zasahovat i na území sousedního státu. Znamená to, že v případě výjezdu na místo vždy vyrazí posádka, která to bude mít nejblíže, bez ohledu na to, zda sídlí v Česku, nebo v Rakousku.


Doposud museli zdravotníci respektovat státní hranice. Přeshraniční spolupráci záchranných služeb podepsali v Českých Budějovicích zástupci Jihočeského kraje a Horního Rakouska.

„V podstatě pro každého, komu by se cokoliv stalo, to znamená zrychlení přístupu k prvnímu ošetření, ke zdravotnické pomoci,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Kraj podle něj v nejbližších dnech připravuje podpis podobných smluv také s Dolním Rakouskem a Bavorskem. To jsou další spolkové země, které sousedí s jižními Čechami. „Je skvělé, že budou moci záchranáři překračovat hranice a neporušovat při tom žádné předpisy,“ uvedl Zimola.

Dohoda o přeshraniční spolupráci není časově omezená. Jednání o smlouvě trvalo několik let. „A předcházet tomu nutně musela celostátní rámcová dohoda na úrovni ministrů zdravotnictví vlád české, rakouské a bavorské,“ uvedl Zimola. Dodal, že podobná přeshraniční spolupráce na tomto území už několik let funguje mezi zahraničními sbory hasičů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?