Jihomoravští hygienici mají za týden 30 nových případů žloutenky

24. 10. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Hygienici v Jihomoravském kraji zaznamenali za poslední týden 30 nových případů žloutenky. Je to nejvíce za poslední měsíc.


Nákaza se rozšířila v několika rodinách, řekla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní se však hygienikům daří zabránit rozšíření do škol a dalších kolektivů. Od začátku roku je na jižní Moravě 349 potvrzených případů nákazy.

Nemocných začalo výrazně přibývat o prázdninách, týdně šlo o 20 až 30 případů. Na přelomu září a října to s týdenním nárůstem devět případů vypadalo, že je žloutenka na ústupu. Nyní je ale nemocných znovu více. „Důvodem je, že se vzájemně nakazili rodinní příslušníci v pěti rodinách. Do toho se objevilo ještě několik jednotlivých lidí,“ uvedla Ciupek.

Podle ní se však úspěšně daří dělat opatření v kolektivech a ve školách tak, aby se nákaza hromadně nešířila. „Zatím se nám to daří ukočírovat, ale situaci nám komplikuje neopatrnost lidí,“ zdůraznila Ciupek.

Nejvíce nakažených je v Brně a okolí a ve věkové kategorii 25 až 44 let. Nemoc však postihla všechny věkové kategorie. Hygienici dosud provedli protiepidemická opatření u více než 1700 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými. Součástí bylo ochranné očkování, které zabránilo rozvoji nemoci. „Nákaza se šíří především kontaktem osob při nedodržení zásad hygieny rukou, jako umytí rukou po použití WC před každým jídlem. Rizikovým faktorem je také kouření a přikládání cigarety neumytýma rukama k ústům,“ uvedla Ciupek. Mezi příznaky patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Brno už dříve zareagovalo na situaci naočkováním sociálních pracovníků magistrátu a části strážníků. Dalo peníze také na očkování bezdomovců a sociálních pracovníků nestátního neziskového sektorů. O očkování zaměstnanců rozhodla i jihomoravská záchranná služba.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?