Ministr Ludvík bude na Kubě jednat o spolupráci a úhradě dluhu

20. 1. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) zamíří na začátku února se sněmovní a podnikatelskou delegací na návštěvu Kuby. Se zemí, která je největším dlužníkem České republiky, bude jednat mimo jiné o možnostech vyrovnání dluhu.


Ministra Ludvíka přijme také jeho protějšek, kubánský ministr zdravotnictví Roberto Morales Ojeda. ČTK to napsala mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Cesta, která byla naplánována už za Ludvíkova předchůdce Svatopluka Němečka (ČSSD), navazuje podle Čechové na zářijovou návštěvu delegace složené ze zástupců ministerstev zdravotnictví, zahraničí a zemědělství na Kubě. „Zdravotnická část delegace předjednala spolupráci v oblasti vzdělávání, výzkumu, klinických testů a zdravotnických záchranných služeb,“ uvedla Čechová.

Jedním z témat únorové cesty by měla být také možnost vyrovnání kubánského dluhu, který ke konci roku 2015 činil v civilních úvěrech přes 6,9 miliardy korun. Podle informací některých médií se totiž prověřuje možnost, že by část dluhu mohla být uhrazena prostřednictvím dodávky léků. Česko u Kuby eviduje i pohledávky ze speciálních úvěrů, které podléhají režimu utajení a týkají se například dodávek vojenského materiálu v minulosti.

Součástí delegace na Kubu budou také členové sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO) a Jaroslav Krákora (ČSSD) a rovněž podnikatelská delegace.

Podle údajů ministerstva zahraničí Česká republika v roce 2015 dovezla z Kuby zboží v hodnotě 120 milionů korun, nejvíce se dovážely destiláty a výrobky z tabáku. Česko na Kubu naopak vyvezlo zboží v hodnotě zhruba 890 milionů korun, nejčastěji se jednalo o turbíny a rozvaděče. Podle ministerstva jsou příležitosti pro český export především v oblasti dopravního průmyslu a infrastruktury, energetiky, zemědělství a potravinářství.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?