Slovensko asi nepostaví nemocnici ve spolupráci s investorem

25. 10. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko nakonec zřejmě nepostaví novou nemocnici ve spolupráci se soukromým investorem. Tamní ministerstvo zdravotnictví navrhlo vládě projekt výstavby a následného provozu nemocnice formou veřejně-soukromého partnerství (PPP) zrušit, vyplývá z materiálu ministerstva.


O zakázku v rámci různých konsorcií usilovaly také česká skupina Agel a stavební firma Metrostav.

Projekt nové nemocnice v Bratislavě za 200 až 250 milionů eur (5,4 až 6,8 miliardy Kč) prostřednictvím PPP odstartovala předchozí vláda nynějšího premiéra Roberta Fica. Záměr počítal s tím, že nemocnice nahradí několika současných zdravotnických zařízení, která fungují v zastaralých budovách. Vítěz tendru by podle původního záměru kromě výstavby zajistil v nové nemocnici na 30 let i poskytování zdravotní péče.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví poukázalo na potřebu změnit parametry projektu a za nevhodnou rovněž označilo vybranou lokalitu na výstavbu nové nemocnice.

Ekonomové slovenského ministerstva financí v dřívější analýze upozornili, že PPP projekt je z hlediska finančních nákladů nejméně výhodný z dohromady čtyř posuzovaných variant. Za nejvýhodnější alternativu označili výstavbu univerzitní nemocnice přímo státem. Nový návrh ohledně budování nemocnice chce ministerstvo zdravotnictví předložit do konce března příštího roku.

Plány postavit novou velkou nemocnici v Bratislavě sahají do 80. let minulého století, kdy na okraji slovenské metropole také začala výstavba nového zdravotnického zařízení, které ale dokončeno nebylo. Zmiňovaný PPP projekt měl být realizován v jiné lokalitě.

V centru Bratislavy stát loni otevřel novou menší nemocnici, která patří pod ministerstvo vnitra. Většina kapacit této nemocnice je určena pro veřejnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?