Stát asi dá zdravotnictví 3,5 mld. ročně navíc. Návrh podpořila Sněmovna

27. 2. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát možná bude dávat v letech 2019 a 2020 do systému zdravotního pojištění za své pojištěnce asi 3,5 miliardy korun ročně navíc.


Vyplývá to z návrhu novely zákona o pojistném na veřejném zdravotním pojištění, který v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Předloha nyní zamíří k posouzení do zdravotnického výboru. Úprava je podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) jedním z kroků, která má přispět ke stabilizaci zdravotního pojištění a zdravotnictví. Předlohu podpořil v diskusi Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), podle něhož ale nejde o automatickou valorizaci navázanou na kondici ekonomiky. „Zůstali jsme sotva na půli cesty,“ řekl. Podle předsedy poslanců Pavla Kováčika (KSČM) je lepší být v půli cesty, než na ni vůbec nevyjít.

„Má-li zdravotnictví dlouhodobě přežívat, musí se částka státu zvyšovat,“ řekl bývalý ministr Leoš Heger z TOP 09. Předlohu naopak kritizoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, podle kterého neodráží ekonomickou situaci státu. „Před volbami zase zvyšujeme zákonné výdaje,“ uvedl. Sociální demokraté sice podle Stanjury chtějí zajistit lékařům růst platů, na druhou stranu je chtějí svým návrhem na zavedení progresivní daně více zdanit.

Letos stát posílá zdravotním pojišťovnám měsíčně za děti, důchodce, nezaměstnané nebo vězně 920 korun na osobu měsíčně. Příští rok má příspěvek vzrůst nařízením vlády o 49 korun. V dalších dvou letech by měla zvýšení částky zajistit nynější novela. V roce 2019 by měl příspěvek představovat 1018 korun, o rok později 1067 korun.

Celkem by měly zdravotní pojišťovny dostat příští rok od státu za jeho pojištěnce podle důvodové zprávy 69,3 miliardy korun, o rok později 72,8 miliardy korun a v následujícím roce 76,4 miliardy korun. Předpokládá se, že stát bude platit zdravotní pojištění za 5,96 milionu obyvatel, což je zhruba stejně jako nyní. Letos by měl systém zdravotního pojištění hospodařit s částkou více než 274 miliard korun.

Projednání novely schůze Sněmovny pro tento týden skončila. Bude pokračovat od úterního odpoledne. Jedním z nejvíce sledovaných bodů bude zřejmě středeční pokračování debaty o sporných pravidlech pro národní parky, která poslancům vrátil s úpravami Senát.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?