Útoky na nemocnice v Jemenu prý nebyly vyprovokované

29. 9. 2016 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedávné útoky na nemocnice v Jemenu provozované Lékaři bez hranic (MSF), které měla na svědomí arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, byly "nevyprovokované a neospravedlnitelné".


Mezinárodní humanitární organizace zveřejnila vyšetřovací zprávy o útocích a vyzvala k „okamžitým změnám v chování arabské koalice… aby byla zajištěna bezpečnost lékařského personálu, pacientů, majetku i infrastruktury“. Informovala o tom agentura AFP.

Při náletu z 15. srpna byla zasažena nemocnice ve městě Abs v provincii Hadždža ovládané povstalci. Šlo již o pátý a dosud nejkrvavější útok na jemenské zdravotnické zařízení podporované MSF. Při leteckém úderu zahynulo 19 lidí a dalších 24 osob utrpělo zranění. Druhý útok zasáhl loni 2. prosince kliniku ve městě Táizz a vyžádal si rovněž několik obětí.

„Vyšetřování Lékařů bez hranic došlo k závěru, že srpnový letecký útok na nemocnici, který provedla koalice vedená Saúdskou Arábií, byl nevyprovokovaný a neospravedlnitelný,“ uvedli Lékaři bez hranic v prohlášení zaslaném ČTK. „Nemocnice ve městě Abs byla v době útoku plně funkčním lékařským zařízením, byla náležitě označena a bojující strany rovněž znaly její GPS souřadnice,“ dodali.

Vyšetřování ukázalo, že terčem srpnového útoku byl „civilní automobil“, který do nemocnice dorazil asi pět minut před náletem. Ve voze podle MSF cestovali lidé, kteří byli údajně zraněni při jiném leteckém útoku v oblasti. Ochranka nemocnice automobil vizuálně zkontrolovala u brány, přičemž lidé vevnitř byli v civilním oblečení a ve voze nebyly vidět žádné zbraně. Pustila tedy vůz k místu, kde zdravotníci třídí raněné, a tam se jim začal věnovat pracovník Lékařů bez hranic.

O pět minut později, zatímco pracovník Lékařů bez hranic odešel pro nosítka, dopadla na automobil raketa. Silný výbuch zcela zničil automobil, zanechal v zemi kráter a poškodil nemocnici.

„Ačkoliv okolnosti útoků na nemocnici Abs a Táizz se liší, oba incidenty spojuje fakt, že bomby zasáhly plně funkční lékařská zařízení, jejichž neutralita a nestrannost nebyla nijak narušena, neexistovaly legitimní důvody pro útoky a nemocnice chránilo mezinárodní humanitární právo,“ uvádí se v prohlášení Lékařů bez hranic. „Mimo okamžitých ztrát na životech a škod způsobených bombardováním, vedly útoky k ukončení aktivit Lékařů bez hranic, kvůli čemuž má už tak velmi zranitelné obyvatelstvo ještě horší přístup ke zdravotní péči. Lékaři bez hranic se totiž v důsledku bombardování nemocnice Abs stáhli z šesti zdravotnických zařízení v severním Jemenu,“ dodala organizace.

V Jemenu proti sobě stojí od roku 2014 šíitští povstalci a jednotky prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Saúdská Arábie bojuje na straně Hádího a podařilo se jí získat část území obsazeného šíity, avšak Saná je stále v rukou povstalců. V dubnu začaly v Kuvajtu mírové rozhovory, které ale skončily v červenci neúspěchem. Válka si vyžádala již přes 6600 obětí, většinou civilistů. O střechu nad hlavou přišly od loňského března nejméně tři miliony lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?