Zastupitelé navýšili základní jmění nemocnic v Kladně a Boleslavi

28. 6. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeští zastupitelé včera rozhodli o navýšení základního kapitálu zadlužených nemocnic v Kladně a Mladé Boleslavi. Kladno získá 165 milionů korun a Mladá Boleslav 40 milionů Kč.


Zatímco krajské nemocnice v Kolíně, Příbrami a Benešově hospodaří podle vedení kraje relativně zdravě, zbylé dvě v Kladně a Boleslavi se potýkají s hlubokým deficitem. V případě kladenské nemocnice záporný hospodářský výsledek v posledních třech letech výrazně přesáhl 100 milionů Kč ročně.

„S čím bojujeme nejvíc, je pokles výkonnosti,“ řekl k situaci v Kladně hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS). Bývalý management, který byl loni odvolán, podle něj rezignoval na sledování výkonnosti jednotlivých oddělení. Zastupitel za opoziční ČSSD Karel Horčička namítl, že bude mít s hospodářským výsledkem Kladna problém kdokoliv, kdo nemocnici bude spravovat. Připomněl, že před bývalou krajskou vládou ČSSD a KSČM byli u moci občanští demokraté. „Dostali jste teď příležitost napravovat to, co jste sami zaseli před více než osmi lety,“ prohlásil Horčička. Kupka to odmítl. Podotkl, že to, v jakém stavu předal stát kdysi nemocnice kraji, bylo známo.

Kladenská nemocnice zaznamenala předloni ztrátu kolem 185 milionů korun a za loňský rok to podle neauditovaných čísel bude přes 171 milionů Kč. Loňská ztráta boleslavské nemocnice se odhaduje na 85 milionů korun. Bývalá radní pro zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM) míní, že kladenské zařízení má nevýhodně rozdělené pacienty podle pojišťoven. Kdyby mělo skladbu pacientů jako kolínská nemocnice, dosáhlo by lepších výsledků. „Je potřeba oddlužit, to velmi vítám, ale mám obavy z toho, že hospodařením bude vznikat další ztráta,“ řekl předseda klubu ČSSD Miloš Petera. Poukázal na poklesy počtu pacientů, konkurenci pražských nemocnic a další úskalí. „Já si myslím, že ty peníze nejsou konečné,“ dodal.

Další zastupitel za ČSSD Zdeněk Seidl upozornil na to, že podpora provozu ze strany kraje je enormní, větší než v minulosti. Riziko vidí v tom, že by poté mohla najednou skončit. Podle Kupky je to v případě tak hlubokých ztrát nezbytný krok. Hejtmanství bude zároveň hospodaření nemocnic sledovat měsíc od měsíce. Již nyní se podle Kupky situace v nemocnicích pozvolna zlepšuje. Nelze ale čekat, že budou hned ziskové.

Řešení vidí Kupka v dalším jednání s pojišťovnami o posílení plateb a ve vytvoření tlaku na ministerstvo zdravotnictví kvůli vyvážení úhrad či vytvoření nových úhradových titulů pro některé druhy či metody péče. Management nemocnic musí podle kraje předcházet dalšímu odlivu lékařů do soukromých praxí. Ve spolupráci s pojišťovnami se bude hledat prostor pro změny ve struktuře a rozsahu nasmlouvané péče. Samozřejmostí by měla být i důslednější práce představenstev a dozorčích rad či sdílení dat mezi nemocnicemi. Počítá se také se společnými soutěžemi, které bude koordinovat nová Asociace středočeských nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?